Loopbaanportret: intern ondernemerschap

Een voorbeeld in intern ondernemerschap

Een greep uit de loopbaan van manager Marloes Panis

“Heb zelf het stuur in handen”

 

Dit keer een portret van een manager die door een dubbele bril naar de Loopbaancheck in 1 dag kan kijken, zowel vanuit zichzelf als vanuit haar rol als manager. Op 1 februari 2017 ontmoet ik Marloes Panis, manager binnen de Rabobank in Den Haag.

De functie van Marloes is ten tijde van de Loopbaancheck manager Private Banking Vrije Beroepen en Ondernemer in privé. Zij geeft leiding aan een team van 18 private banking adviseurs en assistenten. Door de reorganisatie zal het team te maken krijgen met boventalligheid. Marloes heeft veel teamgenoten aangemoedigd zich klaar te zetten voor de toekomst en zich aan te melden voor de Loopbaancheck in een dag. ‘’Gun jezelf een kadootje’’, aldus Marloes.

Mensen uit haar team meldden zich massaal aan voor de Loopbaancheck. Marloes vond het bijzonder dat ze allemaal “stuiterend van enthousiasme” op kantoor terugkwamen.

Nieuwsgierig en gedreven, komt ze de dag ook zelf ervaren. Marloes vertelt dat ze ideeën heeft over haar toekomst, zelf ook al lijntjes aan het uitgooien is en vandaag benieuwd is naar de analyse. Wat geeft haar nu echt energie? Wat vliegt ze strategisch aan en wat is vanuit haar hart?

 

Welke stappen zette Marloes in haar loopbaan?

Marloes’ oorspronkelijke opleidingskeuze was de Hogere Hotelschool. Ze koos voor de kant die meer gericht was op de zakelijke dienstverlening; de “gastvrijheidsindustrie” zoals ze dit zelf zo mooi onder woorden brengt. Ze was zeer fanatiek in het studeren. Gemotiveerd door haar drang om te blijven leren, zocht ze een groot bedrijf. Hier kon ze blijven studeren en werken combineren. Een heel jaar kreeg ze bij de ABN AMRO een traineeschip. Marloes heeft vervolgens een rijke ontwikkeling door gemaakt.

Het meest blij kijkt ze terug op de overstap die ze maakte naar de Rabobank waar ze een echte pioniersfunctie kreeg. Ze begon achter een leeg bureau  en mocht de vrije beroepen desk opzetten.

 

Wat doet een reorganisatie met jou als manager?

Tijdens de Loopbaancheck hebben we het ook even over de huidige reorganisatie en wat dat doet met haar in haar rol als manager. Marloes vertelt dat zij een echte bouwer is. Het feit dat de focus nu al een tijd op afbouwen ligt, kost haar (uiteraard) energie. Marloes is echter goed in staat om altijd te kijken wat er wel is of wat lastige situaties ook positief met zich meebrengen. Ze geeft aan dat ze soms uit details ook voldoening kan halen, het feit dat er bij mensen andere luikjes open gaan is zo’n voorbeeld. Mensen die al jarenlang op hun plek zitten en nu de kans krijgen om weer nieuwe dingen te kunnen ondernemen en te leren.

 

Leider van deze tijd

Ik ervaar Marloes tijdens de Loopbaancheck als een krachtig en toegankelijk leider. Ze heeft veel aandacht voor de mens enerzijds en aandacht voor de commercie anderzijds. Ze heeft zelfvertrouwen en een heldere visie. Ze zet graag aan tot ontwikkeling en moedigt mensen aan regie te nemen. Het “GROW” project van de Rabobank sluit hier bij aan: “Haal het beste uit jezelf!”. Marloes is energiek en beschikt over een aanpakmentaliteit.

 

Keuzeopties

Aan het eind van de dag nemen we samen wat keuzes onder de loep. Marloes maakt de afweging of een andere plek binnen Rabobank Den Haag beter bij haar past. Daarnaast is er namelijk ook een kans bij Rabobank Nederland.

 

Zelf het stuur in handen hebben

In het voorjaar 2017 maakt Marloes de overstap naar Rabobank Nederland. De functie is zo anders van aard dat het haar erg nieuwsgierig maakt. Wel is ze “bang” dat ze het leidinggeven gaat missen.

 

Op vrijdag 26 januari 2018 ontmoeten we elkaar opnieuw. Leuk om bij te praten en terug te blikken. Marloes heeft met veel inspiratie de nieuwe functie ontwikkeld en gewerkt met een heel ander netwerk binnen de Rabobank. Het nieuwe bracht haar uitdaging. Toch klopte ook haar twijfel en gevoel. Ze ging inderdaad het leidinggeven missen. Marloes is in staat hier snel gehoor aan te geven. De opmerking “zelf het stuur in handen hebben” is op haar lijf geschreven! In het nieuwe jaar is ze gestart als manager Private Banking bij Rabobank Gouwestreek. Weer opbouwen en verbinden! Marloes, een mooi voorbeeld van intern ondernemerschap en bewegen binnen de organisatie.

 

Welk advies geef je aan collega’s mee als het gaat om je eigen ontwikkeling en inzetbaarheid?

“Wend je persoonlijk budget aan voor jezelf! Ga onderzoeken waar je staat, wat je nodig hebt en blijf je ontwikkelen. Maak gebruik van de instrumenten die er zijn. De Loopbaancheck in 1 dag is naast een leerzame dag ook een leuke, informele dag waarin jij centraal staat. Alles wordt in vertrouwen besproken”.

 

Interview door Mariska Broekman Menskracht, maart 2018

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] toen toch nog even weer de vestiging als manager. Hoe dit zo tot stand kwam lees je in een eerder loopbaanportret  Marloes… aan wie ik dacht na de zomer: “Goh, hoe zou het zijn met haar?”.  Ik besloot […]

Reacties zijn gesloten.