Teamkracht; Geen tijd? Geen prioriteit!

We hebben het een aantal weken gehad over organisatiekracht. Maar nu is het tijd voor een andere kracht, namelijk teamkracht. Gelukkig komt er steeds meer oog voor talent in teams en mogen werknemers zich steeds vaker uitspreken over hun wensen. Maar dat betekent niet dat het ook in één keer op rolletjes loopt. Er spelen vele factoren mee wat samenwerken binnen teams soms lastig maakt. Daarom zien wij hier veel winst te behalen.

We zien bijvoorbeeld dat er binnen teams nog veel gestruggeld wordt met de “coronaerfenis” zoals wij dat noemen. Voorheen altijd tussen de collega’s aan het werk, toen ineens heel veel thuis gewerkt, nu vaak hybride. Kan je je voorstellen dat er collega’s zijn aangenomen in deze corona-tijd, er al een jaar of meer werken en nu pas in echt contact komen met zijn/haar collega’s? Hierdoor kan je als organisatie niet verwachten dat het team zonder bobbels gaat samenwerken. Opnieuw de verbinding gaan leggen is hierin de oplossing.

Maar iets wat eigenlijk al veel langer speelt is dat, ondanks dat er steeds meer uitgesproken mag worden, werknemers dit niet altijd doen/durven/kunnen.
We horen dat werknemers zeker wel wensen hebben, maar durven deze niet uitspreken omdat ze bang zijn collega’s te passeren. Hierdoor blijven de wensen onuitgesproken. En dat gaat schuren.

En vraagt de arbeidsmarkt om flexibiliteit van organisaties, maar het vraagt ook zeker veel van teams. De arbeidsmarkt verandert snel, net zoals de vraagstukken. Om dan nog maar te zwijgen om de compliciteit van de vraagstukken.

Voor ons betekent teamkracht elkaar nodig hebben om ingewikkelde vragen samen te kunnen beantwoorden. Maar hierdoor wordt de communicatie binnen een team vaak ook ingewikkeld.
En juist daar komt Menskracht om de hoek kijken. Wij maken graag een programma op maat en gebruiken binnen een team de DISC. Want hoe bredere blik het team heeft, hoe beter er kan worden samengewerkt! Als belangeloze partij kijken wij vanaf de zijkant naar het team waarin wij verwonderd kijken opmerken.

Het resultaat van investeren in teamkracht?

Met teamkracht:

  • Haal je individueel talent boven water, zodat talent optimaal kan worden ingezet
  • Ontdek je wat de beste rol is voor elk teamlid, zodat er een effectieve samenwerking ontstaat
  • Maak je teams bewust van hun eigen meerwaarde, zodat ze wendbaar worden en meegroeien in veranderprocessen
  • Ontstaat er onderling vertrouwen binnen een team, omdat ze de meerwaarde herkennen van hun teamgenoten en daar optimaal gebruik van maken
  • Maak je een team pro-actief

In de volgende blog schrijf ik verder over de tool die wij gebruiken. Zodat het niet alleen maar een leuke, gezellige teamdag wordt, maar we ervoor zorgen dat de uitkomst toepasbaar en werkbaar blijft.