Stel je verlangen op in de tuin

We sluiten deze reeks, voor nu, af met een mooi interview rondom de samenwerking tussen Vinca en Menskracht. We hebben het veel gehad over de opstellingen in de tuin met teams, maar natuurlijk is het ook mooi de andere kant eens te belichten. Deze blog is dan ook gericht op de inhoud, het individu en onze eigen ervaring in de tuin.


Fenna, zou je eens wat kunnen vertellen wat jij met de individuele trajecten doet?

Geen traject is hetzelfde en toch zie ik in ieder individueel traject iets gelijks gebeuren: de gezichten van mensen veranderen. Ze lijken zachter en opener de wereld in te kijken.

Tijdens een Bloeitraject gaan cliënten iets loslaten dat niet van hun is, maar wat ze al wel hun hele leven meezeulen. En wat hen vaak belemmert in het nemen van de volgende stap in hun loopbaan. Ze gaan verbanden zien en vooral voelen tussen waar ze nu in het leven staan en waar ze vandaan komen. Veel patronen hebben zich in je gezet toen je nog niet kon praten. Dan ga je ze ook niet met praten loskrijgen.

En hoe ga het in z’n werk?

Op heel vertrouwde wijze en op het eigen tempo probeer ik iemand uit zijn comfortzone te halen. Eigenlijk is het traject een aanéénrijging van laagdrempelige, maar effectieve, opstellingen in en met de natuur. Een opstelling is een manier om op gevoelsniveau inzichten te krijgen in de achtergronden van jouw probleem. We richten ons daarbij niet op het probleem, maar op het verlangen wat daar achter zit. Want een probleem geeft geen richting, een verlangen juist wel!

 

Mariska en ik delen onze ervaring met Vinca, Fenna en de tuin. In elk geval, voor zover dat lukt… Want aan deze ervaring woorden geven in knap lastig. We gaan ons best doen. Eerst Mariska aan het woord. Ik vraag haar;

Hoe is de samenwerking met Fenna tot stand gekomen?

Als ik terug kijk was dat in vier etappes; kennismaking, intervisie, elkaars dienstverlening leren kennen en daarna elkaars samenwerkingspartners geworden. Puur omdat wij als mens, met een aantal dezelfde waarden en onze business elkaar zo goed aanvulden.

Kan je daar iets meer over vertellen?

Heel eerlijk het eerste moment weet ik niet meer… Wel dat Fenna een keer bij mij kwam toen we nog het bedrijf in Deventer hadden. Vanuit daar kwam ik een keer op excursie bij haar in de tuin en werd ik positief aangetrokken tot de combinatie werken met mensen en de natuur. Ik heb Fenna gevraagd of ze mee wilde doen in Sis in Biz Oost Nederland. Een platform waar we eens in het kwartaal samen kwamen met andere vrouwelijke ondernemers met groeiambitie. En zo deelden we regelmatig een maaltijd en het wel en wee. We hielpen elkaar gas te geven op de goede initiatieven.

Ik weet nog dat ik het zo kansrijk vond wat Fenna deed en dat ze veel te bescheiden was met haar potentieel. Met de DISC heb ik haar laten zien waar haar kansen lagen. Andersom wilde ik mijn groeiambitie wel eens in een opstelling zichtbaar maken in de tuin. Er klopte iets niet tussen wat mijn hoofd wilde en mijn intuïtie zei, maar ik kreeg dit met denken niet helder. Dus ervoer ik eerst zelf wat Fenna’s vakmanschap kon doen. Na de opstelling bleek dat inderdaad toch wat anders te liggen dan in mijn hoofd… Mijn groeiambitie was veel meer waarden -en inhoudsgedreven. Daarvan ging IK stralen. Ik bevond me in kringen met commerciële en zakelijke mensen die meer in de woorden ‘uitrollen en winst maken’ zaten. In de tuin, een aantal jaren geleden, belandde ik op mijn eigen plek en kreeg ik de bevestiging wat bij mij paste. Dat was een verademing. De tuin en de opstellingen laten zien wat je diep van binnen wel weet aan waarheid. Het wordt anders zichtbaar. Dat is mooi en simpel. “O, is dat het? Ja, dat is het”.

Ik maak 1 a 2 jaren plannen, zet mijn wensen in de ether en onderneem vanuit hier organisch. Wat voor je voeten ligt zien is de kunst in plaats van omwegen maken. Echt zo simpel was het. Ons hoofd is de grootste uitdaging weet ik nu. De natuur in, lang wandelen biedt tegenwicht.

Later heb ik deze wijsheid met veel startende ondernemers kunnen delen. ”Ga niet naar netwerk borrels als je dat niet leuk vindt. Ontdek waar JIJ bij gedijt. Je bent toch niet voor niets ondernemer geworden? Kies en ervaar je eigen vormen die je passen als een jas. En ja..dat heb ik zelf ook mogen leren”.

Daarna kwam een keer een aanvraag van Engie. Menskracht zit in de pool van coaches en geeft daar loopbaanbegeleiding aan individuele medewerkers. Bij een aantal moest er eerst ”iets” anders gebeuren, er zat nog wat in de weg of vielen mensen vaak achter elkaar uit. Dan liet ik ze kiezen (in overleg met HR van Engie) voor een combinatie traject met Fenna of met Roos Bits en Menskracht. En dat werkte hartstikke goed. Zo zijn we inhoudelijk samen gaan werken.

En daarna kwamen de teams. Dat ging hartstikke plezierig en aanvullend.

De rijkdom van verschillen passen we toe

Ook ik mocht samen met Fenna de tuin in. Ik vertel je graag mijn ervaring.
In eerdere blogs heb ik uitgebreid verslag gedaan over mijn ervaring in de tuin bij Fenna. Maar ik deel er graag nog het volgende over.
Het begon allemaal met het aanbod van Mariska. Ze zei: “Goh Sasja, ik weet dat jij ook wel interesse hebt in ‘dit soort dingen’ zou je het leuk vinden het zelf ook eens te ervaren?” Super dankbaar en een klein beetje verbaasd reageerde ik daar enthousiast op en zei ik zonder na te denken ja. Verbaasd omdat ik het niet gewend was vanuit mijn vorige werkgever(s) dat er mij zoiets moois, maar intens werd aangeboden. Ik moest daar voorheen toch wel zelf achteraan, als ik het al voor elkaar kreeg  in de drukte en de waan van de dag… Daar waar mijn ervaring juist was: je moet niet nog beter worden in wat je doet, naar laten we investeren in jouw groei als persoon en dus ook in jouw werk. Wauw, wat een verschil! Samen met mijn collega Sandra zeggen wij dan ook vaak grappend: “Mariska heeft meer vertrouwen in ons, dat wij in ons zelf!” Maar er zit een kern van waarheid in.

Ik maakte een afspraak met Fenna in november een aantal jaar geleden, waar ik mij sneeuw, koud maar droog en een klein waterig zonnetje herinner. In Olst leerde ik Fenna voor het eerst kennen. Na een warm welkom en een goed gesprek in het leuke huisje met open haard gingen we, dik ingepakt, naar buiten. De mooie omgeving, de stilte en de kou deed al zoveel, dat het hele proces misschien al we begon voordat we in de tuin aankwamen.

Tot op de dag van vandaag leef ik met het verlangen welke in toen opstelde. Zie ik steeds vaker dat ook ik dingen meezeul, zoals Fenna dat hierboven zo mooi zegt, die niet van mij zijn. En word ik op deze manier niet alleen een beter mens, maar ook zeker een betere coach. Ik zie het als een mooie investering in jezelf, welke je af en toe gewoon nodig hebt én jezelf mag gunnen. Want zelf krijg je op gegeven moment een soort oogkleppen op en zie je de kansen soms niet meer helder. Fenna zorgt ervoor dat je weer veel breder kunt kijken en kansen ziet je die voorheen niet eens voor mogelijk hield!

 


Tot slot kan ik me helemaal voorstellen dat je wel eens wilt weten hoe de tuin, waar het steeds over hebben, er nu eigenlijk uit ziet. Daarom nemen we je graag (digitaal) mee de tuin in!