‘’Outdoor Henkie’’

Nieuwe vormen van samenwerking & ontwikkeling
In de vorige blogs kon je lezen dat Menskracht graag in een andere omgeving aan de slag gaat met teams. Van een werkgroep bekwaam maken in het toepassen van de DISC voorkeuren tot en met systemisch werk in de tuin bij Fenna.

Gelukkig zijn er steeds meer liefhebbers van meer met buitenwerken. Kijk maar eens naar alle natuurcoaches (in wording). En terecht! Hier komt alles moeiteloos samen. Van ver gezichten, beeldspraak, de natuur als symbool en zintuigbeleving. Hoe toepasbaar is alles op veranderingen en stappen zetten, op geduld hebben, groeiperiodes en weer bezinnen. Wat is hier veel over geschreven!

Menskracht vertaalt het graag met teams naar de dagelijkse praktijk. Het werkplek leren. Daarom een doorkijkje in het programma met ‘’outdoor Henkie’’. “Een pad ontstaat door er op te lopen…”aldus Henk.

“Outdoor Henkie” is onze inside joke binnen Menskracht. Een vreugdevolle werktitel voor begeleiding van teams op andere plekken in Nederland. Dit keer reizen we af naar de omgeving van Emmen.

Vorig jaar september had Mariska het genoegen, met haar samenwerkingspartner van het Drenthe college Henk van der Laan, een team adviseurs te mogen begeleiden in de bossen en bij de heidevelden in Odoorn.

Toen we afgelopen voorjaar evalueerden over alle teamsessies met dit team van afgelopen jaar gaven zij allemaal aan: “Die keer buiten was de allerleukste en de meest ontspannende sessie. Dit blijft het beste bij, omdat je er beelden bij hebt.” Voor ons zelf was het ook heerlijk, want de voorbereiding was al pratend de route uitzetten! Heerlijk als je na een lange zomer het buiten nog een tijdje vast mag houden.

 

Henk bleek al vanaf het begin van zijn loopbaan een affiniteit met outdoor te hebben en in allerlei vormen te hebben begeleid. En over talent gesproken… Laat Henk nu een natuurlijke aanleg hebben voor een goed richtings -en tijdsgevoel! Een mooie combinatie met een van de talenten van Mariska die dol is op symbolen te vertalen naar de dagelijkse praktijk.

Wat kunnen we ons werk toch een stuk aangenamer maken als we iets van de gebaande paden afwijken!

De opdracht van dit team? Het team wilde weer verbinden na lang online te hebben gewerkt. Ze waren ook individueel aan het groeien naar een nieuwe rol, wilden uitwisselen hoe iedereen de rol als ideaalplaatje zag en wat een gezamenlijk ideaal zou kunnen zijn om naar toe te werken.
Zo maakten Henk en Mariska een programma op basis van deze wensen. Henk, ook linking pin in het Loopbaanoriëntatie, -ontwikkeling en –begeleiding (LOB) trainingsteam van het ROC, had goede ervaringen met het meegeven van opdrachten in een enveloppe. Het voelt als een game of een puzzel om op te lossen. En bovendien voor de mensen die wat snel zijn afgeleid; het spiekbriefje is altijd bij de hand. Onze bevinding is dat in twee of drietallen mensen het meest comfortabel zijn. Je hebt zowel interactie als rust en kunt en tijd om de dialoog aan te gaan.

Daarnaast gaven we het team ook individuele tijd mee met bijvoorbeeld een opdracht als; Maak een foto onderweg die het meest je huidige rol symboliseert. Dit werd later in de hele groep getoond. En tja… zo liet de spin in het web zich mooi gebruiken als een van de beelden van die dag!

 

 

 

In de zomervakantie zullen we nog meer beelden plaatsen bij Teamkracht