Inspirerend samenwerken & nieuwe vormen

Teamkracht & de werkgroep in beeld
In het najaar van 2022 zijn we gestart met het ROC onderwijsteam Beauty Body & Care (BB&C). Dit doet Menskracht, in samenwerking met Deltion, binnen het project Teamkracht.
Het team BB&C was qua omvang enorm gegroeid en daardoor ontstond er een nieuwe behoefte aan verbinding. Even met elkaar weer inzoomen op: Wat gaat ons nu goed af? Waar krijgen we energie van en welke kwaliteiten zetten we graag in? Dit resulteerde in een reeks met het team en met een werkgroep DISC, waarmee Mariska samenwerkt om de programma’s te maken. Over je als een vis in het water voelen gesproken…
Hoe mooi is het om co-creaties te maken met ‘leer overdracht’, zodat het team het geleerde kan koppelen aan de dagelijkse praktijk en het hiermee zelf al borgt. We testen samen dingen uit. Wat werkt er goed? Waar leren we? Wat schaven we bij?
Sinds het voorjaar krijgt deze groep extra informatie over de DISC en gaan ze het eigen team advies geven over de eerder opgehaalde taakwensen en de DISC profielen. Dit jaar gaat het ‘plan van inzet’ (dat is in het onderwijs klaarzetten van het nieuwe schooljaar met wie doet wat, in hoeveel tijd) anders.
Dat is spannend… Ook om je uit te spreken wat je nu écht heel graag wilt, zonder je in te houden omdat de collega die taak altijd al deed (en er vanuit ging dat het dan maar zo hoorde). Ook voor deze werkgroep was dat spannend, om advies te geven en wel zo goed mogelijk.
Daarom kwam het team een ochtend naar de Bloemendalstraat in Zwolle waar Menskracht kantoor houdt. Even uit de eigen bestaande setting om de grafieken van alle collega’s te bestuderen en te bekijken waar hun voorkeursgedrag ligt.
Omdat ze voor het eerst op deze manier werkten schreven we de volgende tekst aan het eigen team:
”Hierbij een kijkje achter de schermen. Want wat doet die “werkgroep DISC” nou eigenlijk? De werkgroep DISC bestaat uit een afvaardiging vanuit het team. Deze collega’s hebben zich vrijwillig opgegeven, omdat ze graag meer willen leren over de DISC en hoe ze dit in de praktijk met jullie en voor jullie team kunnen inzetten en goed kunnen benutten. Op dit moment zijn ze hard aan het werk om jullie taakwensen te koppelen aan de DISC profielen. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk te koppelen naar wensen en talenten binnen het team. Na 14 juni komt de werkgroep met een voorstel”.
Inmiddels hebben de collega’s kunnen reageren op het advies. We doen dit ook volgens de DISC stijlen. Om de mensen die wat meer bedachtzaam zijn, de tijd te geven om na te denken en dan zorgvuldig te kunnen reageren (voorkeuren als je een S en/of een C in je profiel hebt). Dit gebeurt schriftelijk. Uiteraard kunnen er ook gesprekken plaatsvinden als dat de voorkeur heeft.
Komend schooljaar gaan we deze ontwikkeling verder volgen en dan nemen we je mee in het het mooie vak waarvoor hun studenten worden opgeleid. We zijn blij dat we als Menskracht mogen samenwerken met ROC’s omdat we houden van een zichtbaar vak, vakmanschap en mensen met passie hiervoor!