Nieuwe vormen in en met teams

,

Mariska neemt jullie mee in de teamcoaching waar zij mee werkt, uitprobeert en ervaart.

Hoe fijn is het om nieuwe vormen te mogen uitproberen? Vormen die weer lucht geven?
De komende weken nemen we jullie in deze blog mee in onze praktijk. Nieuwe vormen die we uittesten met teams. 

In onze maatschappij vullen we nog steeds veel van onze tijd met praten. Praten om te informeren, praten om te creëren, praten om te verbinden, uit te leggen, begrip te krijgen etc. Lang leve de taligen! Zij die durven te praten en hun stem durven laten klinken. Maar… levert dit wel het gewenste resultaat op? Kom je met praten er altijd uit? Of draai je in rondjes?

En als je geen prater bent? Als dat niet direct jouw stijl is om je te uiten, hoe dan? Een gemiste kans voor diegene zelf, maar ook voor het team die een stem niet hoort? Of, een gemiste kans omdat we de variatie aan werkvormen en een andere omgeving niet inzetten? Als je liever 1 op 1 praat en niet in een heel team, hoe weet de rest dan wat jij graag wilt en kan? Of als je met elkaar in hardnekkige patronen blijft hangen waardoor vooruitgang stagneert?

Het begint met de wens het anders te mogen doen. En dan het vervolgens DURVEN te doen. Bij mij kwam de wens op niet altijd tussen de gebouwen te moeten werken. In ruimtes waar je net niet lekker kan bewegen, maar  die wel functioneel zijn. Of een keurige ruimte in een stijve hotel zaal waarbij mijn energie al snel weglekte.

Bij Menskracht zijn we wat dat betreft een reizend gezelschap. Met onze harde kern van Menskracht ontmoeten we elkaar het liefst buiten. Dan zitten we in Deventer, dan in achter Nijmegen, dan weer in Zwolle. We combineren met het nuttige met het aangename en doen het werkoverleg wandelend. Soms in het bos, soms langs de Waal, de IJssel…. We ademen lucht in. Vertragen, verbinden…

 

Het voelt meer als uitje dan als werk. Daar zijn we blij om. Het kan ook binnen onze organisatie. Is dat luxe? Best wel. Maar ook een keuze die we maken. Om soms niet efficiënt te zijn maar de tijd te hebben, waardoor we juist wel weer efficiënt zijn. De natuur is zo’n andere vorm die je steeds vaker ziet, omdat je meer zintuigen gebruikt. De natuur dient als metafoor, als spiegel en daardoor krijgen we weer ruimte in ons hoofd, associëren we vrij en komen we met andere verbindingen en ideeën terug. Hierdoor worden de beste ideeen en producten geboren. Dit doe ik ook in samenwerking met Vinca in Olst. Waar de tuin een rol speelt in systemisch werk.


Uiteraard testen we dit dan eerst zelf uit. Door zelf een vraagstuk in te brengen of samen op pad te gaan met een aantal uit ons Menskracht team en waar we op tour beurt onze expertise met elkaar delen.

Mariska in samenwerking met Sasja