Maart 2019 publiceerden we een loopbaanportret over één van onze eigen Menskrachters, namelijk Sasja Nas. Een portret dat destijds al ging over keuzes maken, onderzoeken en lef tonen. En wat een lef heeft zij getoond het afgelopen jaar! Daarom zetten we haar nogmaals in het zonnetje onder het thema LEF.

Want 3 jaar later heeft Sasja inmiddels de uitvaartbranche uitgebreid onderzocht en na geproefd te hebben aan elke taak die in het crematorium te doen was, ook weer verlaten. Laten we eens zien waar de tips die ze destijds gaf, vertrouwen op je onderbuik gevoel, probeer het een jaar, blijf zoeken naar wat je eigenlijk zou willen, schrijf het op papier en praat erover, haar nu naartoe hebben gebracht.

Sasja, wat ben je sinds 2019 gaan doen?

“Toen ik bij het crematorium op een punt kwam dat het niet meer bij mij paste zaten we met z’n alle in de covid-19 pandemie. Hoe gek dat misschien ook klinkt, maar die tijd zorgde voor kansen. Omdat er vanuit de overheid loopbaantrajecten werden gesubsidieerd kreeg ik weer de kans meer te gaan coachen. Dit werd opgezet omdat veel branches stil waren komen te liggen. In het begin combineerde ik het werk in het crematorium met loopbaancoaching. Maar er kwam via Menskracht een mogelijkheid om met een groter project mee te draaien. Toch heb ik lang gewacht om daarvoor te kiezen. Het voelde als een groot risico waardoor ik veel beren op de weg zag. Aan de ene kant voelde ik dat het werk binnen het crematorium niet meer bij me paste maar aan de andere kant had ik weinig zekerheid in het loopbaancoaching project”.

Toch ben je het wel gaan doen, wat hielp jou hierin?

“Veeeeeel praten. Alle beren die ik op de weg zag voorleggen aan iemand die er verstand van heeft, in dit geval was dat Mariska voor mij. Elk scenario samen bekijken. Ik kreeg een contract voor een jaar, dus ook al liep het niet, die ‘zekerheid’ kreeg ik wel”. Daar zien we weer Sasja’s motto terug komen: “Ik probeer het een jaartje”. “Tijdens dat jaar heb ik een uitstapje gemaakt naar een ander project waarin ze iemand zochten als loopbaancoach en iemand die de acquisitie kon doen. Met dat laatste had ik geen ervaring en het klonk ook totaal niet aantrekkelijk. Maar de ervaring zou wel handig zijn als ik ooit voor mezelf zou willen beginnen, dus dat ben ik toch gaan doen.”

Voor jezelf beginnen, waar ontstond dat idee?

“Dat idee ontstond tijdens de loopbaancoachtrajecten waarin ik mensen tegenkwam die overspannen waren of in een burn-out zaten. Loopbaancoaching is dan heel rationeel en ik merkte dat mensen er simpelweg met woorden niet uitkwamen en daardoor geen keuzes konden maken. Ik zocht binnen het project naar mogelijkheden voor een vrouw die bij mij een traject volgde en tot de conclusie kwam dat we terug moesten naar het gevoel. Maar hier bleek geen aanbod voor, met als reden dat gevoel niet tastbaar of aantoonbaar is. Auts, dat deed pijn! Ik kon deze vrouw niet verder helpen omdat gevoel niet aantoonbaar is… De periode van covid-19 was voor mij een periode van meer vertrouwen op mijn intuïtie en die zei dat er iets moest zijn wat wel ruimte geeft voor gevoel en dat wilde ik mensen bieden.”

“Ik ben toen zelf op zoek gegaan en heb bijvoorbeeld paarden coaching en allerlei andere dingen gevolgd die ik interessant vond. Zo kwam ook Acces Bars op mijn pad. Toen ik daarover via twee dames op internet iets las dacht ik: dit is het! Zonder nadenken heb ik een ticket gekocht voor een cursusdag. Mijn onderbuik gevoel zei dat het klopt”.  Werd je intuïtie op die manier ook een onderdeel van het maken van keuzes? “Ja, zeker het geeft vertrouwen naarmate ik merkte dat het elke keer weer mooie dingen opleverde”.

Dus vanuit je missie om mensen meer te bieden dan alleen het gesprek ontstond je wens als zelfstandige Acces Bars aan te bieden. Waarom Acces Bars?

“Bij Acces Bars stellen we vragen zonder het antwoord daarop te willen weten, want dan wordt het weer rationeel. Je lijf weet het antwoord al, alleen soms zijn we vergeten of verleerd om daar naar te luisteren. Het is een coaching tool die haar werk doet in het onderbewuste, het gaat de mind voorbij.
Mij leverde het op dat ik meer vrijheid in denken kreeg. Van enorme piekeraar naar van een afstand kijken naar die pieker gedachten tot het besef dat iedereen, bewijzen van, alles van je af kan nemen maar niet de vrijheid om te denken wat je wilt denken. Werken met een tool die met het verstand niet goed te verklaren is maar zoveel mooie dingen oplevert was voor mij heel waardevol”.

Daarmee werd Acces Bars de tool waarmee jij jouw eigen bedrijf ging starten. Hoe ging dat?

“Dat begon met heel veel oefenen op vrienden en familieleden. En nog meer oefenen toen ik er een Social Deal van maakte, een platform waar je voor een klein prijsje diensten en producten kunt kopen. De man van Social Deal met wie ik een afspraak had zei: “Als je me dit een paar jaar geleden had voorgelegd had ik sowieso gezegd ‘nee, want mensen zaten toen niet te wachten op zo iets zweverigs’”, maar nu zag hij er meerwaarde in en besloten we 100 vouchers online te zetten. Ik dacht ik verkoop er 20, dan kan ik mooi verder oefenen en mijn doelgroep een beetje verkennen. Ik verkocht er 98 en mijn doelgroep bleek van 16 – 55 jarigen te zijn, mannen en vrouwen, van student tot manager van de politie tot ervaren energetisch praktijkhouders. Dat was heel gaaf omdat het me liet zien: er is behoefte aan!”.

Wat leverde die Social Deal je op?

“Het leverde natuurlijk een mooi aantal klanten op waarvan ik er een paar nog wekelijks of maandelijks zie. Het leverde ook op dat ik dacht: ik wil niet zomaar iedereen in mijn praktijk hebben, ik wil wel een klik hebben. Daaruit ontstond het idee van een gratis kennismakingsgesprek met een kopje kruidenthee of glaasje Kangen Water. Door de hoeveelheid klanten moest ik systemen  gaan stroomlijnen om niet heel veel dubbel werk te hebben. De start kwam daarmee in een stroomversnelling.”

Dus de inhoud liep lekker. Hoe verging je de start van een eigen bedrijf?

“De inschrijving bij KVK was natuurlijk stap 1, best spannend… ‘Nu moest het gebeuren’, zo voelde het. En wat als ze niet akkoord gaan met mijn plan?  Gelukkig bleken de beren op de weg niet heel veel waard te zijn en viel het erg mee. Maar dan komen er allerlei boekhoudkundige zaken om de hoek kijken. Ik wilde gebruik maken van de KOR (kleine ondernemers regeling). Maar die bleek pas 3 maanden later van start te gaan dan ik had gedacht. Hierdoor kreeg ik op een dag een brief waarin stond dat ik €6000 moest betalen omdat ik de inkomstenbelasting van de eerste 3 maanden niet had ingevoerd. Paniek! Via via kwam een boekhouder op mijn pad die mijn paniek weghaalde en uitlegde dat ik dit niet hoefde te betalen. Dat was een eerste blunder. Maar toen had ik ineens wel een boekhouder die me, naast Mariska en nog anderen, weer een stukje verder hielp. Zo verzamel je mensen om je heen van wie je kunt leren”.

“Dan moet je nog prijs bepalen. Wat is reëel? Wat vind ik het waard? Als ik het op papier zet hoe klinkt en voelt dat dan? Met alle belastingen eraf kwam ik op een minimaal bedrag dat voor mijn oké was. Een bedrag waar ik achteraf door verschillende liefdevol om ‘uitgelachen’ ben met de opmerking: zo nemen mensen je toch niet serieus?! Het bedrag was veel te bescheiden;) Nu kan ik daarom lachen want mensen vinden het het waard om ervoor te betalen als je iets goeds levert! Daarbij levert het ook nog iets anders op, wat meer energetisch is. Als je iets voor weinig tegenprestatie krijgt haal je er misschien uit wat je leuk vindt. Maar heb je echt in geïnvesteerd met tijd, geld of iets anders van waarde dan is de output veel groter.”

Naast Acces Bars ben je ook nog met iets aanvullends gestart, hoe kwam dat?

“Ik merkte met Acces Bars dat een terugkerend thema was dat mensen niet tevreden waren over het lichaam dat ze in de spiegel zagen. Met Acces Bars wilde ze dat leren accepteren. En ik dacht waarom? Omdat het vervelende gevoel dan weg is? Er klopte iets niet voor mij. Dat je jezelf een paar kilo te zwaar vind, dat kan, maar ook daar kun je iets aan doen. Zelf was ik inmiddels bezig met het Fitplan, wat gaat over een gezonde actieve levensstijl. En ineens besefte ik me dat je nog zo positief kunt zijn en denken maar als je niet blij bent met je lichaam of je niet gezond bent, je niet het echte geluk ervaart. En andersom ook, je kunt nog zo fit en gezond zijn maar als je glas altijd half leeg is, voel je je ook niet écht gelukkig. Dus je kunt Acces Bars gebruiken om je overtuiging over je lichaam te veranderen. Of je gaat aan de slag met je lichaam en je gezondheid. Het zijn keuzes die mensen maken en ik wil ze dit graag op maat aanbieden.

Hoe ging je die twee dingen combineren?

“Dat heb ik mezelf ook afgevraagd en daar kwam ik ook niet direct uit. Dus in dec 2022 werd ik via Facebook aangeschreven door een business coach (één van de velen, maar deze sprak me aan). Ik had een vrijblijvend gesprek, een heel eerlijk gesprek waarin ik leerde dat mijn tarieven en doelen begrijpelijk waren als starter maar eigenlijk ook een lachertje voor hen. Dat triggerde me en toen ben ik met de eigenaar een traject gestart waar ik inmiddels al zooooveel van geleerd heb. Zoals richting geven aan mijn bedrijf, wat wil ik uitstralen, wat ik mensen te bieden heb en wat mag ik ook terugverwachten van mijn klanten qua commitment. Vanuit daar is het Fitplan en Acces Bars meer in elkaar verweven en volgen mijn klanten vaak een combinatie van die twee.”

Hoe zorg je dat mensen jou weten te vinden?

“Ik ben echt geen goede verkoper, maar ik vind het wel heel leuk om met mensen te praten. Dus door veel te praten, waardoor deze zin er steeds soepeler uitkomt

Ik coach ambitieuze en ondernemende vrouwen naar een gezonde, actieve levensstijl met blijvend resultaat door vaste patronen te doorbreken

Niet dat ik mannen uitsluit, maar focus op de vrouw gaat me nu eenmaal makkelijk af 😉
Ik sta ook op beurzen en doe veel op social media. Inmiddels merk ik dat mijn klanten ook zelf veel praten en dat ik zelf iets minder hoef te doen. Maar ik zou in de regio nog graag meer bekendheid willen krijgen. Mijn moeder heeft altijd in de winkel gewerkt dus hier in de regio ben ik de dochter van… Daar wil ik graag gebruik van maken en meer inhoud aan geven door naar bijeenkomsten te gaan of binnenkort bij het lentefeest te staan. Mensen weten mij tot slot ook te vinden via flyer die hier en daar staan en via mijn website www.coachingbysasja.nl .

Vind je het makkelijker om jezelf op de kaart te zetten?

“Ik vind het makkelijk om te vertellen wat ik doe dan waarom ik, maar ook dat gaat steeds beter. Ik vind het heel leuk om te vertellen wat ik doe omdat ik mega enthousiast ben over alle resultaten van klanten. Ik merk dat mensen dat enthousiasme aanstekelijk vinden en daardoor graag naar me luisteren.

Heb je nog tips die je mee zou willen geven?

“In feite komt het veel neer op de tips die ik eerder ook gaf: vertrouw op je intuïtie, praat er veel over met anderen, niks is onmogelijk, verzamel mensen om je heen van wie je kunt leren en die je een stapje verder kunnen helpen en schakel een professional in wanneer je merkt dat je vast loopt. Dat laatste heeft me ook veel oplevert en twee tips die ik daaruit kan geven zijn:

Bedenk een plan, voer die consistent voor langere tijd uit. Niet na een week zeggen ‘het werkt niet’. Probeer het eerst te fine tunen voordat je écht gaat veranderen. Tot slot doe één ding niet; geef niet, maar dan ook nooit op als jij een droom voor ogen hebt! Ga door met wat je doet, kies een ander pad als het je niet meer brengt wat je zoekt, maar geef niet op!