Niet 5 maar 12 zintuigen!

We hebben al een aantal blogs gewijd aan de samenwerking met Fenna Janssens die verder gaan dan gesproken woorden. Ze doet haar verhaal over zintuigenleer. Nu blijkt dat we niet maar 5 zintuigen maar zelf 12 hebben! Ze schreef een erg interessant stuk hierover wat we graag met je delen. De titel…

…Zin in je team!

 

Een jaar geleden heb ik een enorm boeiend gesprek gehad met Iris Bakker. Iris is bouwkundige en omgevingsdeskundige. Ze vertelde hoe ze geïnspireerd was geraakt door de zintuigenleer vanuit de antroposofie en hoe deze leer steeds meer neurowetenschappelijk wordt onderbouwd. Deze zintuigenleer kent geen 5,  maar 12 zintuigen, die je in de loop van je kindertijd ontwikkeld. De eerste vier zijn gericht op het ervaren van je lichaam, de volgende vier op het ervaren van je omgeving en de laatste vier op de sociale contacten.
Ik voelde direct dat er bij mij een lading kwartjes vielen. Opeens wist ik waarom het coachen in de tuin zo effectief is. Natuur prikkelt je zintuigen zonder dat je overprikkelt raakt. En die zintuigen stellen je in staat om jezelf veel beter te leren kennen. Ze stellen je letterlijk open voor zowel jezelf, je omgeving en elkaar.

Enthousiast geworden ben ik me verder gaan verdiepen en ben ik gaan experimenteren. Al doende ontdekte ik dat het bewust worden van je zintuigen enorm veel doet wanneer je het lastig vindt om grenzen aan te geven. Grenzen aangeven kan je leren als trucje, maar uiteindelijk val je toch weer terug in je oude grenzeloosheid. Door het activeren van je zintuigen ga je voelen waar je grenzen liggen, wat van jou is en wat van de ander. Uiteindelijk gaat het aangeven van grenzen dan veelal als vanzelf en ga je merken dat jezelf begrenzen juist zorgt voor een beter contact met anderen.

In het werken met teams leveren zintuigen een belangrijke toegevoegde waarde. Ze zorgen dat denken en voelen bij elkaar komen. We denken vaak dat we met onze ratio van alles kunnen oplossen, maar veel problemen en daarmee ook de oplossingen, liggen op gevoelsniveau. Met het samenbrengen van denken en voelen gaat er voor veel teams een wereld open.

Zintuigen maken ook  dat je niet om het hier en nu heen kunt. Op het moment dat je bewust een bloem ruikt, ben je niet meer met je gedachten bij je werk voor morgen. Ideaal dus om teamleden even los te laten komen uit de waan van alle dag. Tegelijkertijd kunnen zintuigen je in contact brengen met onbewuste informatie uit het verleden, zodat je patronen kunt leren herkennen. Tot slot geven ze ook richting aan je toekomst. Het heten niet voor niks zintuigen; het zijn werktuigen die ondersteunen bij het vinden van jouw zingeving.

Ieder zintuig doet bovenstaande dingen op een eigen wijze. Zo helpt tastzin je bij het voelen van je grenzen en zelfbewegingszin (het van binnen voelen dat je beweegt) geeft je richting. Geurzin ondersteunt je bij het vormen van oordelen en haalt herinneringen makkelijker op in je geheugen. En ieder zintuig geeft zijn eigen mogelijkheid om systemisch werk en coaching te verdiepen.

Het inzetten van zintuigen doe ik tegenwoordig eigenlijk altijd. Soms heel expliciet door echt met de zintuigen te experimenteren en te oefenen om van daaruit nieuwe wegen te ontdekken. Een andere keer is het een toevoeging op systemisch werk. In alle gevallen levert het invalshoeken en inzichten op die je vooraf nooit had kunnen bedenken.