Loopbaanportret: Terug naar het fundament

Hoe je in al je enthousiasme een goede keus maakt

Rik: “Als je niet in hokjes past, moet je ook niet in hokjes denken” 

Inleiding

In mei 2018 word ik door de HR-er uitgenodigd voor een gesprek. Rik Timmermans, hun medewerker wil graag een outplacement. We maken kennis en Rik leidt me met veel plezier over het grote bosrijke terrein. Zijn rol is veelzijdig: hoofd BHV, het geven van lessen, het begeleiden van stages, het coördineren van het facilitaire gedeelte. De doelgroep, mensen met een verstandelijke beperking, vindt hij super, in een aantal andere zaken kan hij zich niet goed vinden. Dat is de reden waarom ze samen willen stoppen. 

We starten het loopbaantraject. “Ik ben erg snel enthousiast over dingen en ben bang dat ik weer de verkeerde keuze maak”, vertelt hij mij. We gaan daarom op zoek naar zijn fundament. Wat komt er telkens terug? Wat zijn rode draden en ook valkuilen in zijn loopbaan? 

Achtergrond

Rik is van origine een milieuhygiëne man. Hij heeft deze opleiding aan de Universiteit van Wageningen voltooid. Hij gaat graag de natuur in en heeft veel affiniteit met beken en beekbeheer. In zijn vrije tijd doet hij dan ook vrijwilligerswerk bij IVN Veluwe. Daarnaast heeft hij een bijzondere hobby: al jarenlang fervent rugbyspeler, hij geeft zelf ook trainingen en de manier van positief coachen zie je ook terug in zijn werkstijl. 

Hij lonkt in eerste instantie naar Waterschappen. Nadeel is dat het grote organisaties zijn, Rik houdt van kleine, informele organisaties waar hij een direct merkbare rol kan vertolken. We praten over duurzaamheid, over de energiebranche en over kleinere organisaties die innovatief zijn en in opmars in dat gebied. 

Rik scoort op het DISC voorkeurenonderzoek een ISC profiel. Dit verklaart ook waarom hij van veel afwisseling houdt; hij scoort op 3 van de 4 voorkeuren. Zijn oog en geduld voor de mens laat hij zien in de S (sociaal stabiel) voorkeur, zijn enthousiasme, idealen en vernieuwing in zijn I (invloed) voorkeur en zijn hang naar onderzoek, analyse, veel willen weten en diepgang in zijn C (consciëntieus) voorkeur. 

Een appje

Net voor de afronding van ons coachingstraject appt hij enthousiast: “Ik heb een hele leuke vacature gezien. Maar ja… ik baal; het komt te vroeg!”. We bellen, “Hoezo te vroeg als een kans zich aandient?”. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn en dat maakt hem juist onzeker. “Straks ben ik enthousiast en blijkt het toch niet te kloppen”, geeft hij aan. “Wat heb je nodig om het te weten?” vraag ik hem. 

We kijken nogmaals naar de uitkomst van alle loopbaanoefeningen. Er zit een hele grote match tussen de vacature en de activiteiten die Rik interessant vindt maar ook de omstandigheden die hij nodig heeft om lekker te functioneren. Dit is de geruststelling die hij nodig heeft. Het lijkt helemaal te kloppen. “Op gesprek gaan en checken dus!”. 

En ja hoor… even later krijg ik te horen: “Ik ben aangenomen bij ZON Transitie Support in Ede”. Dit is een jong, innovatief warmte bedrijf met veel mooie projecten. Rik kan daar fungeren in de rol van social engineer

Na een dik een jaar appen we. Riks contract is verlengd en hij heeft het erg naar zijn zin. De informele en gedreven innovatieve cultuur passen hem als een nieuwe jas. Ik ga naar hem toe en bezoek hem. Opnieuw krijg ik een rondleiding en vertelt Rik veel over ZON en hun missie. 

Naast het verbinden van de techneuten en klanten geeft hij ook veel voorlichting, een soort ambassadeur in nieuwe mogelijkheden. Regelmatig spreekt hij voor de gemeente. De ene keer gaat hij in overleg met de bewoners, de andere keer met B&W. De afwisselende rol heeft hij weer gevonden. In de organisatie beweegt hij zich energiek en gemakkelijk. 

Een mens heeft veel mogelijkheden. De kunst is goed te kijken naar welke je op het lijf geschreven zijn om zo de goede match te krijgen. Rik is een mooi voorbeeld van deze zoektocht! 

Opgemaakt in mei 2020 

Mariska Broekman