Loopbaanportret: Ommezwaaien – weer aan de studie

Ellens zoektocht naar nieuwe mogelijkheden waar ze energie van krijgt

Ommezwaaien: Met dezelfde talenten naar een nieuwe branche

Ellen: “Je voelt wel wanneer je ergens enthousiast over bent en wat je echt graag zou willen”

Puzzelen met je skills en je voorkeuren om die in een ander beroep en geheel andere setting te plaatsen. Dit keer een portret van iemand erg dicht bij mij; mijn schoonzus Ellen Vola. In het voorjaar vorig jaar ‘trakteerde’ ik Ellen op een aantal loopbaanafspraken. Ellen zat al jaren lang in de evenementenbranche en was de organiserende spil voor activiteiten voor een mooie Hanzestad nabij Zwolle. Met haar klantgerichtheid, perfectie en gevoel voor samenwerking bestierde zij mooie jaarprogramma’s samen met winkeliers en over de 200 vrijwilligers.

Ellen was toe aan een nieuwe uitdaging. Voordat Ellen zich ging settelen in Zwolle en uiteindelijk 2 meiden kreeg, kenmerkte haar leven zich door “gewoon te doen” en onbezorgd te ondernemen. Als kind  droomde ze ervan stewardess te worden en naar Australië te vliegen. Het ontdekken van de wereld is haar altijd blijven trekken.

De achtergrond van Ellen

Haar CV is, voor ons als loopbaanadviseurs, smullen qua diversiteit en avontuur. Na het VWO ging Ellen studeren bij de Hogeschool in Breda: International Tourism, Management & Consultancy.

Het buitenland trok! Zo werd ze au pair in London en liep ze tijdens haar studie een stage in een heel klein dorpje in Spanje: ze zette een marketingplan op voor regionaal toerisme. “De woordjes leerde ik uit kinderboeken”, lacht ze.

Na haar studie in Breda bleef ze in eerste instantie een paar jaar in Limburg werken bij een bureau voor au pairs. In 1999 sloeg de eerste reiskoorts weer toe: Ellen trok de stoute schoenen aan en vertrok om een jaar te reizen door Midden en Zuid-Amerika. Reizen en vrijwilligerswerk wisselden elkaar af. De ene keer zette ze een project op in Chili de andere keer zette zij zich in voor een organisatie voor zwerfkinderen in Mexico.

In 2000 ging ze terug naar Nederland en kwam ze via een vriendin terecht in Zwolle. Hier werd ze vestigingsmanager van Short Track uitzendbureau, om vervolgens een jaar later weer een jaar door Azië te trekken. Uiteindelijk streek ze neer in Zwolle, waar ze mijn zwager leerde kennen.

Samen leerden ze een aantal woorden Russisch en maakten ze een avontuurlijke reis door Rusland. Na de geboorte van haar eerste dochter (nu 14 jaar) volgden er jaren van ‘steadiness’. Haar reislust werd omgezet in mooie vakanties, het werk werd parttime. Toen vorig jaar haar jongste dochter naar het VO ging, begon het weer te kriebelen!

Ellens vragen onder de loep

  • Wat vind ik leuk?
  • Waar kan ik dat zoeken buiten de evenementen wereld om?
  • Is de uitvaartzorg wat voor mij?
  • Hoe ga ik om met dilemma’s als: beperkte aantal vacatures bij parttime werken versus de wens om thuis te zijn?

Waar loopt Ellen warm voor

Tijdens onze loopbaanafspraken onderzoeken we dit door middel van opdrachten. Ellen kiest o.a. het volgende uit wat ze interessant en prettig vindt om terug te zien in haar werk: improviserend vermogen, actief luisteren, verkopen, servicegericht, ondernemen, samenwerken, helpen, gesprekken voeren, leren of studeren, schrijven of met taal bezig zijn, ontwerpen of vormgeven. Ellen gaf aan dat ze graag zinvol en betekenisvol werk wil met een combinatie van zelfstandigheid, verantwoording dragen en uitdaging.

We nemen samen haar rode draad onder de loep en haar CV. Verschillende culturen, leuke collega’s, nieuwe dingen opzetten en uitbouwen, eindverantwoordelijk zijn, stressbestendig, creatief, goed met budgetten kunnen werken en er binnen blijven, zijn voorbeelden van ingrediënten die Ellen nog steeds interessant vindt.

Naast uitvaartverzorger kijken we naar nog een aantal opties zoals: diëtist, vitaliteitscoach.

Na jarenlang leuke events te hebben georganiseerd, vindt Ellen het nu tijd voor verdieping. Ellen start heel breed qua zoektocht; onderzoekt de groene projecten op scholen bij IVN, de provincie, voorlichter bij de Rova en begint direct in de breedte te solliciteren. Ook aanverwante settingen van de evenementenbranche benadert ze, waaronder het popfront in Zwolle. Net goed op dreef doet de corona uitbraak deze settingen voorlopig op slot… Bezige Ellen neemt tijd om te bezinnen. We praten over weer een keer een studie. Ze heeft immers een goed stel hersens, deze willen ook uitdaging?

 

En dan… met de combinatie van de wens: ik wil toch wel wat anders en de noodzaak, volgt Ellen een van haar vragen: ze begint met een opleiding in de uitvaartbranche en hoopt in het najaar een functie te kunnen gaan uitoefenen. Een paar vragen aan Ellen:

Wat maakte dat je uiteindelijk de keuze voor de uitvaartbranche maakte en bijvoorbeeld niet ging voor vitaliteitscoach?

“Ja, ik had gewoon een beter beeld bij de uitvaartbranche. Ik vond dit concreet en had ook direct het vertrouwen dat ik dat kan. Ik heb uitvaarten van een aantal naasten meegemaakt en ik zou dit achteraf graag anders hebben gedaan, met meer aandacht en meer maatwerk”.

Hoe is dat, weer aan de studie?

Erg leuk! Ik volg de studie bij NHA en je doet dit in eigen tempo. Elke module sluit je af met een toets. Ook komt het culturele weer terug. Je gaat in op welke religies er zijn en de bijbehorende rituelen, heel interessant”.

Wat heeft je jarenlange ervaring in de evenementen gemeen met de uitvaartbranche?

De tekst bij de opleiding laat het al zien: “Heb je groot organisatietalent en empathisch vermogen? Lijkt het je mooi om mensen te helpen hun overleden dierbare een waardig afscheid te geven?”.

“Een goede uitvaart met de wensen van de nabestaanden is het laatste wat je kunt regelen. Mensen goed aanhoren wat ze willen, ze steunen, ze laten zien wat er tegenwoordig allemaal kan, ze helpen met keuzes maken en zorgen dat alles super geregeld is, rust uitstralen, daar ga ik voor” spreekt Ellen overtuigend.

Hoe kijk je terug op dit loopbaanproces en heb je tips?

“Ik merkte dat ik erg veel functies leuk vond. Daarom ben ik eerst breed gaan solliciteren. Deze actieve zoektocht maakte uiteindelijk mezelf nog een keer duidelijk dat ik me niet meer moest focussen op bekende branches. Het onbezonnene wat ik vroeger had, vond ik nu veel lastiger. Juist omdat ik lang heb getwijfeld wat is nu een juiste vervolg stap. Een combinatie van studie en echt een vak leren en betekenisvol kunnen zijn past bij mij.

Ja, een tip voor anderen? Uiteindelijk zit het toch in het doen. Jij moet de stoute schoenen aantrekken en in actie komen, met mensen gaan praten. Je voelt wel wanneer je ergens enthousiast over bent en wat je echt graag zou willen”.

 

Succes Ellen! De uitvaartbranche krijgt er een goede collega bij!

Namens Menskracht

Mariska