Loopbaanportret Rian; Sta Blij

Eind 2021 sprak ik Rian in de dansschool waar wij allebei rondliepen. Ze vertelde dat ze graag haar loopbaan in een verzorgingshuis onder de loep wilde leggen. Want zoals het nu ging, dat was het toch niet helemaal meer. Door de module Talent in Kaart heeft Rian meer inzicht gekregen en enorm mooie en stoere stappen gezet. Stappen die ook echt weer in het thema lef passen! Al staat in Rian haar DISC profiel zekerheid ook wel bovenaan het lijstje. Hoe heeft zij het aangepakt? Ze deelt hier haar verhaal.

Wat was je loopbaanvraag:
Mijn vraag was “ Wat kan ik nog gaan doen wat ik leuk vind buiten de zorg?”

Wat maakte dat je coaching inzette?
Jaren lang voor de grap gezegd dat ik wat anders wilde, maar wat? De tijd was er nog niet rijp voor. Kinderen zaten nog op school, mijn man wisselde van baan. Ouders die steeds meer om zorg vroegen. Pas na de zomervakantie kon ik echt geen energie meer vinden om terug te gaan naar mijn werk.
In die tijd hoorde ik wat Sasja als werk had. Sasja kende ik al dus dat voelde al vertrouwd aan, daardoor was het voor mij makkelijker om hulp te vragen. We zijn samen gaan puzzelen en ik kwam erachter dat het hoog tijd werd om van baan te veranderen. Ik was duidelijk niet meer op de juiste plaats. Er was geen uitdaging meer, had wat irritaties naar mijn collega’s om kleine dingen waar ik mij niet druk om kon maken en zij wel.

Wat was je eerste stap?
Mijn eerste stap, toen duidelijk werd dat ik meer wilde weten over pedicure, heb ik in mijn netwerk een medisch pedicure gebeld om te vragen of ik op bezoek mocht komen voor vragen over het vak. Dat interview duurde uiteindelijk twee uur, zo enthousiast waren we beide! Ik kwam zelf tot het besef dat ik de stap moest zetten naar een nieuw begin en dat was erg spannend.

Na 35 jaar bij dezelfde werkgever iets anders willen gaan doen, dat doe je niet zomaar.

Als ik verandering wilde en voor balans in gezondheid en werk wilde moest ik zelf actie ondernemen. Na het gesprek met een medisch pedicure heb ik meteen de opleiding gebeld die zij aanraadde. Daar werd ik uitgenodigd voor een gesprek en kreeg ik een rondleiding. Na twee weken bedenktijd heb ik de knoop door gehakt en ben ik de opleiding tot pedicure gaan doen. Het was een spannende stap, maar hier heb ik nooit spijt van gehad. Het enige wat ik nog wel eens denk: “Had ik die stap maar eerder gezet”. Het is hard werken om terug in de schoolbanken te gaan en daarnaast ook nog mijn huidige baan. Ik kan het niet alleen, maar het lukt echt en dat ligt aan de steun die ik ervaar. Heel mijn gezin heeft mij gesteund in raad en daad en een hart onder de riem gestoken als het even moeilijk ging.

Hoe ziet jouw loopbaan er nu uit?
Mijn toekomst is dat ik medisch pedicure word in de instelling waar ik nu werk en er buiten. Ik zie veel werk en zo kan ik mijn collega’s op een andere manier helpen. Omdat ik ambulant ga werken hoeven ze de cliënten niet weg te brengen of op te halen naar een salon. Zo ontzorg ik ook de familie en mantelzorger. Daarnaast ben ik voor de cliënten en familie een vertrouwd gezicht binnen de instelling.

Ik kreeg de eer Rian haar eerste visitekaartje te mogen ontvangen! www.stablij.nl is een feit.
Wat is je droom voor de toekomst?
Mijn toekomst zie ik als medisch pedicure ambulant maar ook een eigen salon aan huis. Ik ga door met leren zoals beenmassage en gellak nagels zetten. Mijn huidige baan langzaam afbouwen tot dat ik een goede klanten kring heb. Het lijkt mij heerlijk als zelfstandig ondernemer zelf mijn agenda te vullen zonder rekening te houden met collega’s.
Het komt niet aanwaaien je moet er heel wat voor over hebben en zelf de stap durven te zetten. Dan pas komt er verandering in je leven.

Welke tips geef je mensen die ook stappen willen zetten maar zekerheid ook belangrijk vinden?
Mijn tip: Je bent nooit te oud om te leren én om van baan te veranderen. Ga je dromen waarmaken, wacht niet te lang, gewoon doen! Praat erover met mensen die je vertrouwt, zodat je zekerder wordt over de stap die je wil gaan zetten. Ik ben gelukkig Sasja op mijn pad tegengekomen en samen heb ik deze stap met trots genomen.