Lentekriebels

,

21 maart begon de lente. Daar waar de zon de evenaar passeert, de dagen langer worden en er meer licht aanwezig is dan donker. Als ik dan de laatste dagen naar buiten keek was het toch even een ander beeld. Regen, wolken en wind is niet echt mijn beeld van de lente… Tot slot gaat dan ook nog de klok een uur vooruit aankomend weekend waardoor het echt even aanpassen geslagen is.

Energetisch doet de lente veel met ons en ons lichaam. Heb je de opruimwoede al gehad, ineens hele goede ideeën? Of misschien wil je heel graag naar buiten terwijl je normaal gesproken eerder een huismus bent? Ze heten niet voor niks de lentekriebels 😉 Een nieuw seizoen betekent nieuwe kansen, waar ideeën tot uitvoering kunnen komen.

Wanneer er veranderingen plaats vinden, of je er nu invloed op hebt of niet, vraagt dat om aanpassingen. En iedereen gaat anders om met veranderingen. Zo verandert de een makkelijk mee en heeft de andere er meer last van. In beide gevallen is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Sta je voor zo’n verandering dan zijn de volgende dingen belangrijk:

Stop het gevoel niet weg: Je brein kent het woordje ‘niet’ niet. Als jij tegen jezelf zegt: “dit nare gevoel wil ik niet voelen” en je haalt het woord ‘niet’ weg, wat houd je dan over? Juist dan krijgt dat nare gevoel ineens de volle aandacht! Het gevoel wilt gezien, gehoord en letterlijk gevoeld worden. Ga je er tegen strijden dan zal de weestand alleen maar erger worden. Accepteer daarom dat dit gevoel er nu eenmaal is en oordeel hier niet over
Wees mild voor jezelf: Je hoeft niet alles in één keer goed te doen en je mag echt even last hebben van de verandering. Geef het tijd
Ontlaad voordat je gaat opladen: Wanneer je stress ervaart rondom veranderingen (of andere facetten in het leven) dan is het belangrijk om goed te ontladen en opladen. Ontladen is dan ook de stress/energie kwijtraken. Dit kan zijn door eens flink uit je dak te gaan en te dansen, of stevig door te wandelen in de natuur, harde muziek te luisteren of een work out te doen. Oftewel alles wat je hartslag omhoog doet laten gaan. Wanneer je deze energie kwijt bent, is je stress niveau lager en dan kan je pas opladen. Opladen staat dan ook voor energie opdoen. Dit kan door te mediteren, een relaxte wandeling maken in de natuur, te slapen of lekker te lummelen. Wanneer het ontladen en opladen in balans is zal je gezonder om kunnen gaan met stressvolle situaties.

En soms, soms kom je er zelf gewoon even niet uit en is de optie ‘hulp vragen’ ook nog altijd daar. Samen met een coach waarmee jij een klik hebt maak je ook altijd mooie stappen naar een gezonde (werk)omgeving voor jou.

Later in de blogreeks deel ik graag wat meer over mijn werk als Fitcoach. Waarin ik je meeneem in het stukje mentale en fysieke gezondheid en waarom ook dat zorgt voor duurzaam aan het werk kunnen blijven.