Loopbaanportret Patricia Houdkamp LEF!

Patricia voelt haar droom kriebelen en …

In deze blog vertellen we je het loopbaanverhaal van Patricia Houdkamp. In december 2020 spreek ik Patricia voor het eerst. Het is nog corona tijd en we hebben telefonisch contact. Patricia komt, in het kader van Nederland Leert Door, via de vakbond bij ons terecht met haar
coachvraag. Tijdens de intake vertelt Patricia dat haar toekomst bij haar huidige werkgever, KLM, onzeker is. Ze vliegt al 23 jaar en werkt erg graag voor deze vliegtuigmaatschappij. Haar achtergrond ligt in het toerisme en dit werkgebied is ook onzeker door COVID-19. Een aantal collega’s heeft de Nationale Zorgklas gedaan, maar Patricia had hier geen goed gevoel bij.

Haar vraagstelling voor deze ontwikkeling coaching luidt: “Wat zijn andere mogelijkheden voor mij zodat ik plan B kan laden?”

Patricia zou het liefst in een baan dichter in haar buurt vinden, als ze moet switchen naar een ander werkgebied. Ze loopt warm voor dieren, besteedt veel tijd aan haar paard en het gebeuren om haar huis. Ze is praktisch en houdt van het verzorgen van mensen/dieren, is gastvrij en vindt het prettig om het anderen naar hun zin maken.

Bij KLM heeft ze veel meer vrijheid dan bij haar vorige werkgever (een andere vliegtuigmaatschappij) en ze mag haar eigen input geven op het gebied van binding met passagiers en gastvrijheid. Het acteren in een team, zorgdragen voor veiligheid, zijn ook elementen die zij prettig vindt en haar interesse hebben.

Haar vraagstelling voor deze ontwikkel coaching luidt:
“Wat zijn andere mogelijkheden voor mij zodat ik PLAN B kan laden?”. Daarmee benadrukt ze nogmaals: “Ik ben idolaat van mijn werkgever en merk aan alles dat ik helemaal niet weg wil…”.

Binnen deze coaching besteden we veel aandacht aan het ontdekken wat Patricia nog meer interessant zou vinden. Ze zoekt voorkeursactiviteiten uit, kijkt naar voorwaarden die belangrijk voor haar zijn en naar omstandigheden die haar belemmeren. Ook gaan we in op energiegevers en verslinders, dromen en mogelijkheden die interessant zijn om verder te onderzoeken.

Tijdens de coaching leg ik twee keuzes voor: de arbeidsmarktscan of de ondernemersscan. Ondanks dat zekerheid erg belangrijk is voor Patricia laat ze tijdens de coaching ook een enorme zelfstandigheid, pro activiteit en ondernemendheid zien. Patricia zoekt alles zelf uit en schroomt niet om op dingen/mensen af te stappen. In haar dromen laat ze dit ook terugzien: B&B of een kleine boerencamping. Ze vindt zichzelf absoluut geen ondernemer en is wel benieuwd hoe dat in de test terugkomt. Patricia kiest inderdaad voor zekerheid, maar… krijgt ook een boel positieve feedback terug over het managen en haar vakmanschap. Patricia gaat op onderzoek uit…

“Ik had het nooit gedurfd als ik geen coaching had gehad!”

Op 15 april krijg ik een appje:
“Hier gaat alles . Ben na mijn motivatie en intakegesprek toegelaten tot de opleiding Post HBO cognitief paardencoach in Putten. Al mijn bouwstenen komen hier tezamen. Ik ga eerst zelf een coaching ondervinden en dan start ik in mei of september!”.

Op 9 dec 2021 hebben we weer even contact:
“School gaat goed voel me als vis in het water!”.

In mei 2022 sturen we elkaar videoboodschappen en in aug komt het verlossende woord:
“Ik ben geslaagd voor de Post HBO met 2 prachtige beoordelingen!”.
En dan gaan collega Sandra en ik op pad… voor een interview… en het is voor het eerst dat we elkaar fysiek zien! Bijzonder zeg.

Op donderdag 12 januari 2023 trotseren we de storm en belandden we bij Patricia op de bank in haar prachtige huis met allemaal gekoesterde spullen van haar grootouders. We kijken onze ogen aan. Patricia vertelt haar verhaal.

“Ik had het nooit gedurfd als ik geen coaching had gehad!” zegt ze enthousiast. We moeten lachen. De eerste keer dat ik Patricia wees op haar bovengemiddelde ondernemersskills zat ze zwaar in de ontkenning. Juist ook omdat ze wel van zekerheid houdt.

Veel vragen hoeven we niet te stellen, want Patricia is een hele makkelijke prater. Maar een paar dingen moesten we natuurlijk als nieuwsgierige aagjes weten.

Waarin heb je jezelf verrast?
Dat ik me durfde in te schrijven voor een Post HBO! En dat ik het gehaald heb!” spreekt Patricia trots. Patricia was een van de personen die ik ontmoette en die gebukt ging onder de belemmerende overtuiging: “Ik kan niet goed leren”. Ze had weliswaar middelbaar beroepsonderwijs genoten, maar dat gaf haar geen zelfvertrouwen om door te gaan. Nu, vanuit haar liefde voor paarden pakte ze haar MOED bij elkaar. “’s Nachts werd ik wakker. Ik kon echt niet meer slapen en toen ben ik gaan googlen…en viel mijn oog op de opleiding tot paardencoach. Ik moest gewoon huilen toen dit binnen kwam. Zo intens. Ik wist: DIT IS HET. Daarna moest ik afrekenen met oude angsten: ‘help dat lukt nooit’, ‘ik word natuurlijk niet toegelaten’.

Doordat ik haar begeleid heb ken ik natuurlijk haar verhaal. Het verhaal dat ze eigenlijk altijd wel wat met dieren wilde, maar dat haar vader zei: “Meisje, met de stallen uitmesten verdien je nooit een goede boterham”. En zo ging ze naar de school voor toerisme en ging ze vliegen bij KLM. Ook prima. En toch kwam de oude wens terug!!

“Misschien ga ik op m’n ‘b*k’, maar ik heb het dan wel gedaan!”

Wat heb je geleerd?
“Ik heb heel veel over paarden erbij geleerd. Nu weet ik wat mijn pony toont als hij begint te gapen. Hij spiegelt mij ook! Coachingstechnieken heb ik natuurlijk ook geleerd en wat geef je iemand wel of niet terug van wat je allemaal ziet gebeuren..’’.

Wat betekent lef voor je?
“Ja…lef. Ik ging altijd heel erg voor zekerheid. Maar lef betekent voor mij… misschien ga ik wel op mijn ‘b*k’ maar ik heb het dan wel gedaan!” Tip Wat geef je anderen mee? “Veel belemmerende overtuigingen worden je opgelegd of worden je aangepraat door anderen! Let daar goed op en probeer toch te volgen wat goed voelt voor jou. Mensen kunnen veel meer dan ze denken dat ze kunnen”.

Tot slot
Patricia geeft ons nog een mini hoorcollege over paarden en het spiegelen van mensen. Op 1 maart gaat haar eigen zaak live naast het vliegen bij KLM (te leuk om te laten vallen!). Dan nemen we jou als lezer nog wat meer mee in: Wat kun je met paardencoaching en hoe doet Patricia dat? Tipje van de sluier… Wat mooi was te horen is dat Patricia al net zo’n oog heeft voor VEILIGHEID bij de paardencoaching als bij KLM. Zo zie je maar weer: je hebt allemaal een mooie basisset aan skills die je voort kan zetten in hele andere richtingen!

Ceasar, Patricia en Mariska.
Opgemaakt door Menskracht, Sandra Klees & Mariska Broekman