LEF tonen, hoe doen we dat eigenlijk?

Tijd voor een nieuwe blog in het nieuwe jaar!

Vraag mij af tot wanneer ik jullie officieel gelukkig nieuwjaar mag wensen…
Open google en stel de vraag; tot wanneer mag je iemand gelukkig nieuwjaar wensen?
Google zegt van alles: 6 januari in verband met Drie Koningen, in dat geval ben ik te laat. Maar
gelukkig zegt google ook: het advies is tot de eerste drie weken van januari. Het zou na 25 januari
namelijk niet meer relevant zijn om iemand gelukkig nieuwjaar te wensen. In dat geval ben ik nog op
tijd en volg ik mooi de regel die mij het beste past 😉
Daarom wens ik je namens team Menskracht het allerbeste voor 2023 met heel veel mooie
(loopbaan)stappen (werk)geluk en vooral heel veel LEF!

Afgelopen jaar hebben we al een kleine start gemaakt met ons nieuwe thema. Maar dit jaar gaat dat
echt een rode draad zijn. We gaan kijken waarom en hoe mensen lef tonen (of niet). En hebben we
prachtige voorbeelden vanuit de praktijk!

Maar nu eerst even terug naar jou! Want hoe ben jij het jaar gestart? Heb je eerst nog oude dingen uit het nieuwe jaar op te ruimen? Of heb je goede voornemens/plannen voor het nieuwe jaar?

Nieuwe plannen hebben altijd (nieuwe) stappen nodig in een andere richting. Want als je altijd doet wat je deed, krijg je wat je al kreeg is mij ooit geleerd. En daar wordt het dus mega interessant, want de ene persoon zet heel makkelijk nieuwe stappen en
de andere vindt het doodeng!

Als we dit vertalen naar de DISC waar wij veel mee werken dan zien we het volgende ontstaan als het gaat om nieuwe stappen zetten of beslissingen maken:
➡ Iemand met een hoge Dominante voorkeursstijl maakt een pijlsnelle keuze en nieuwe stappen zetten zijn peanuts voor hem/haar! Kom maar op met die risico’s en resultaten…
➡Daarentegen zet iemand met een hoge consciëntieuze voorkeursstijl niet zo snel een nieuwe stap want hij/zij maakt heel voorzichtig een keuze. Om hiertoe te komen zijn veel details nodig en de nieuwe stap moet nou eenmaal logisch zijn.
➡Zo maakt iemand met een hoge Invloedrijke voorkeursstijl intuïtief en soms impulsief een keuze. Hij/zij vindt daarom een stap zetten niet zo moeilijk, want nieuw is gelijk aan goed.. Misschien denken zij alleen later wel: goh hoe kwam ik hier alweer eens terecht?
➡Voor iemand met een hoge Sociale voorkeursstijl is het een lastige taak om een nieuwe stap te zetten want zij houden nou eenmaal niet van veranderingen. Daarom gaan keuzes maken langzaam en zullen zij op zoek gaan naar redenen om deze veiligheid in een eventuele nieuwe stap zo snel mogelijk terug te krijgen.

Herken jij je in in bovenstaande? En in hoeverre helpt of beperkt het jou?
Als ik kijk naar mijn profiel van hoog tot minder hoog staan de C en S toch wel ver bovenaan en komt
daarna de I en bungelt de D daar net iets onder de lijn. Keuzes maken en veranderingen vind ik inderdaad maar lastige dingen, dus dat matcht… maar toch heb je in een eerdere blog kunnen lezen wat ik allemaal voor een keuzes gemaakt heb. Een voorkeursstijl betekent zeker niet dat je niet anders kan. Je hebt nog altijd de keuze hoe je met de verandering om wilt gaan, nadat je door de eerste reactie op verandering heen bent.

Dus geef ik je graag een tip mee:
➡Stel je het grootste doel wat je maar kunt bedenken eens voor…
Bijvoorbeeld ik werk nu in de zorg, maar ik wil graag naar de IT (dat is ook lef hebben he!)
Dit doel valt niet in één keer te behalen, het is té groot. Je zult het moeten opknippen in kleine
stappen, zoals:
Informatie vergaren: wat heb ik ervoor nodig om in de IT te gaan werken?
➡ Netwerken: ken ik mensen die in de IT werken? Welke vragen kan ik aan hun stellen?
➡ Bedrijven zoeken: waar moet een bedrijf voor mij aan voldoen en waar vind ik deze bedrijven?
Denk eerst maar aan stap 1 en nog niet aan 2 en 3. Stapje voor stapje ga je dan uiteindelijk bij het doel komen. En soms, soms is het handig om daar hulp bij te vragen omdat we soms gewoon een tunnelvisie hebben en daardoor stagneren.

Wij coaches zijn er om het (loopbaan)pad voor je vrij te maken!