LEF van 0 tot 100 in een paar seconden

In september 2021 ontmoet ik Vivian Aalbers op ons kantoor in Arnhem. Ze zet haar ontwikkelbudget van de Rabobank in. Vivian geeft aan dat ze vandaag graag wil kijken wat bij haar diepere drijfveren past. Ze wil graag een maatwerkdag omdat ze al veel heeft gedaan op het gebied van zelfkennis en omdat ze ondernemerschap ook wil meenemen in deze dag. Ze heeft een jong gezin en tot nu toe vond ze het oké om dit te combineren. De inhoud van haar werk vind ze nog “wel leuk”, de organisatieveranderingen minder. Ze is zelf veranderingsgezind, maar omdat het persoonlijke binnen de bank zo is afgenomen knaagt dat aan haar. “Ík moet letterlijk inloggen met een nummer, in plaats van met Vivian”, geeft zij aan. Ze is op zoek naar meer een teamgevoel.

Bij de eerder gemaakte drijfverentest kreeg Vivian terug dat ze een duidelijk profiel van leiderschap laat zien. We sluiten de dag af met meerdere richtingen zoals: teamleider/manager bij het Casino t/m het UWV. Verandermanager, kwartiermaker. Ook wil ze ondernemerschap nader onderzoeken op het gebied van nalatenschap.

 

Een jaar later in het najaar 2022 stuur ik haar een appje hoe het is vergaan en waar ze terecht is gekomen. De reactie van Vivian;
‘’Hi Mariska, wat leuk dat je appt! Ik zit inmiddels helemaal op mijn plek bij de politie als operationeel expert. Ik stuur de centralisten van de 112 alarmcentrale aan. Echt een ontzettend vette baan waar ik perfect op mijn plek zit. Een meisjesdroom die uitkomt!’’.

Je snapt het…mijn app: ‘’Ik voel een mooi loopbaanportret aankomen, we willen namelijk een reeks maken over lef’’. En zo geschiedde! Hoe Vivian in haar meisjesdroom terecht kwam, lees hier haar interview!

Wat waren je loopbaanvragen?

Waarvoor ik bij Mariska kwam is om te kijken waar de belemmeringen in mijzelf zaten om een sprong in het diepe te wagen. Welke dingen er bij mijn diepere drijfveren zou passen en ik wilde graag ondernemerschap samen met Mariska onderzoeken.

Wat maakte dat je coaching inzette?

Voor dit traject had ik al veel gedaan op het gebied van zelfkennis en ik wilde graag een maatwerk coaching traject om eens met een andere bril naar mijzelf te kijken, een externe met me mee te laten denken en eens out of the box te denken. Loopbaan coaching leek mij gezien mijn ambities een goed idee omdat ik graag breder wilde kijken dan mijn functie/afdeling en de bank zelf.

Wat vond je het meest waardevol wat je uit de loopbaancheck hebt gehaald? 

Wat ik heel waardevol aan de loopbaancheck met Mariska vond is dat ze echt naar me heeft geluisterd, heeft doorgevraagd om mezelf aan het denken te zetten en out of the box heeft gedacht, samen met mij. De oefeningen die ze mij liet doen sloten hier naadloos op aan. Deze oefeningen droegen bij aan de openheid van denken en het uitleggen waarom ik iets wel of niet zou ambiëren. Daarnaast vond ik het heel waardevol dat er een hele veilige sfeer was waarin alles gezegd kon worden. Ik vertrouwde haar volledig met mijn vragen en antwoorden.

Hoe ben je daarna te werk gegaan?

Tijdens de loopbaancheck heb ik veel energie opgedaan en geprobeerd dit zolang mogelijk vast te houden. Zoals ik tijdens de dag al verwachtte heb ik mijn ambitie niet meer bij de bank of in de financiële wereld vervuld. De stap die ik uiteindelijk heb gezet is wel op het gebied van leiderschap. Wat ik met Mariska heb gedaan is terug gaan naar wat ik nou écht belangrijk vind in mijn werk en leven.

Wat was je eerste stap?

De eerste stap was een stap die ik eerder ook wel eens had ondernomen, namelijk het in de gaten houden van vacatures. Alleen nu wat meer specifiek binnen en een bepaalde organisatie, namelijk de politie. Ik ben dit gaan volgen en al snel zag ik een vacature die volledig aansloot bij mijn profiel. Een leidinggevende vacature waarbij executief zijn (politieopleiding gevolgd) niet verplicht is.

Wat heeft je het meest geholpen?

Teruggaan naar mijn eigen gevoel, mijn meisjesdroom na proberen te jagen en Mariska die me daarbij heeft geholpen door de juiste vragen te stellen en me aan het denken te zetten.

Wat maakte dat je solliciteerde?

Ik vond het heel spannend. Dit zou zomaar mijn droombaan kunnen zijn. Als klein meisje wilde ik altijd al bij de politie werken. 10 jaar geleden heb ik ook gesolliciteerd bij de politie als recherchekundige Financieel. Helaas ben ik toen afgekeurd omdat ze vonden dat ik te weinig overwicht zou hebben. Ik was hierdoor echt uit het veld geslagen, heel verdrietig. Bij de politie mag je dan een jaar niet solliciteren. Toen heb ik andere keuzes gemaakt en zomaar ben je 10 jaar verder. Hoe mooi is het dan dat ik nu alsnog de stap zou kunnen nemen. Dus ik ging er helemaal voor!

Hoe heb je de keuze gemaakt?

Toen ik de vacature zag had ik eigenlijk de keuze voor mezelf al gemaakt, maar ik heb inmiddels een man en twee kleine kindjes dus overleg was op zijn plaats. Dit heb ik gedaan. Toen ik mijn man vertelde over de vacature zei hij letterlijk: ‘Ik heb je al lang niet meer zo zien stralen naar aanleiding van een vacature, dus je moet zeker gaan schrijven. Hier thuis regelen we dat samen!’. Dat was voor mij het startschot!

Waarom kozen ze voor jou?

Bij de politie word je niet zomaar aangenomen. Ik heb eerst een selectiegesprek gehad met een pitch, hier heb ik samen met mijn man van tevoren heel goed over nagedacht en ik kwam, vond ik, met een heel origineel idee. Dit heb ik toen gedaan, maar oh wat was ik zenuwachtig. Ik wilde dit zo graag, ik wilde het echt niet verknallen! Daarna mocht ik door naar de volgende ronde, maar voordat het tweede gesprek zou plaatsvinden zou ik een assessment met IQ testen, persoonlijkheidstesten, een gesprek met een psycholoog, een rollenspel en een verificatie toets plaatsvinden. Toen het tweede gesprek. Ze hadden toen inzicht in mijn uitslagen en wisten dus heel goed hoe ik ben. Een heel leuk en uiteindelijk ontspannen gesprek gehad. Einde van de middag kreeg ik te horen dat ze mij voornemens waren aan te nemen. Dit is dan nog onder voorbehoud van de screening. Nadat deze positief was afgerond heb ik mijn arbeidsvoorwaardengesprek gehad en ben ik officieel aangenomen. Ze kozen dus heel bewust voor mij. Een collega van buiten de organisatie die iets heel anders meebrengt dan een politie opleiding en op basis van mijn uitslagen van het assessment en het rollenspel.

Hoe was het om over te stappen?

Heel spannend, maar zo leuk! Ik merkte dat ik echt klaar was in mijn huidige functie bij de bank. Ook merkte ik dat ik écht een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt bij de bank en leuke dingen heb mogen doen, maar dat het tijd werd om mijn horizon te verbreden. Ik kende natuurlijk nog niemand want ik was niet via een kruiwagentje binnen gekomen, maar ik kreeg er wel 160 collega’s bij van mijn afdeling. Dat was in het begin echt even wennen. Ik heb mezelf snel de namen eigen gemaakt zodat mensen ook voelden dat ik naar ze luisterde. Ik werd door iedereen met open armen ontvangen en kwam in een warm bad terecht gelukkig!

Wat doe je nu qua functie?

Ik ben Operationeel Expert zoals ze dat hier intern noemen. Dit betekent dat ik leidinggevende ben van een 20-tal collega’s. Ik begeleid hen in hun ontwikkeling en zorg bij ziekte dat de juiste stappen worden genomen. Ook ben ik hun eerste aanspreekpunt bij personele vragen en regel alles rondom personeelszorg voor ze. Daarnaast ben ik portefeuillehouder van één van de processen die wij op de afdeling hebben. In mijn geval is dat Webcare. Hier staan wij 24/7 klaar om social media berichten te beantwoorden (van geselecteerde accounts van de Landelijke Eenheid) en zien wij wat er op social media gebeurd. Bij de lockdowns in verband met Corona en de boerenprotesten hadden wij het als Webcare erg druk.
Nog een beetje achtergrond informatie van de afdeling waar ik werk: Ik werk bij de afdeling Intake & Service. Wanneer je 112 belt kom je uit bij één van de centralisten van onze afdeling. Zij vragen jou wat je nodig hebt (politie, brandweer of ambulance) en waar je deze nodig hebt. Dan verbinden ze je door naar de gewenste hulpdienst in de gewenste regio. Daar wordt je dan inhoudelijk verder geholpen en worden de voertuigen aangestuurd.

Wat vind je daar het leukste aan?

Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat geen dag hetzelfde is. Het kan van 0 naar 100 gaan in een paar seconden en dan de kalmte bewaren om de juiste keuzes te maken is een mooie uitdaging. Daarnaast heb ik binnen mijn functie verschillende rollen, dus ook dat versterkt de dynamiek in de functie en dat er geen dag hetzelfde is.

Welke tips geef je mensen die ook stappen willen zetten maar zekerheid ook belangrijk vinden?

Volg je hart en de dromen die je hebt. Het leven is te kort om spijt te hebben. Daarnaast heb ik mijzelf ook afgevraagd of ik de ‘zekerheid’ wel wilde opgeven. Maar tegelijkertijd heb ik mijzelf de vraag gesteld hoe zeker die zekerheid die ik voelde was. Elke organisatie is dynamisch en aan veranderingen onderhevig, dus hoe zeker is jouw ‘vaste’ baan eigenlijk? De enige zekerheid die je hebt om de stap in het diepe niet te nemen is dat je je hart niet volgt,  je dromen niet najaagt en dat er dus niks verandert. Ik vond het ook spannend om het te doen, maar zag vooral de mogelijkheden en kansen die deze stap met zich meebrengt.

Wat is je droom voor de toekomst?

Mijzelf verder ontwikkelen in deze functie is op dit moment ambitie genoeg. Ook het landen in de politieorganisatie was beste even wennen en nog steeds wel na een half jaar. Maar ik droom ervan om mijzelf door te ontwikkelen naar wellicht wel teamleider of plaatsvervangend teamchef. Hoe mooi zou zo’n stap zijn?! Maar je weet maar nooit, ik leer de politiewereld steeds beter kennen, dus misschien als je me het over een half jaar vraagt geef ik een heel ander antwoord!