LEF; Lekker Even Falen

Hoe voel jij je bij het lezen van deze titel?
Paniek, blijdschap, angst, schaamte, optimistisch?
Over het algemeen willen we vooral niet falen.

Al is onze maatschappij daar wel op ingericht. We koppelen falen aan iets verkeerd doen. Oftewel we koppelen het aan een taak.
En soms is de angst om te falen zo slecht nog niet, het behoedt  je ook tegen de taken waar je niet tegenop gewassen bent. Het is dan een soort van natuurlijk waarschuwingssignaal, maar wel gericht op de taak en voor korte duur.
Maar de hoeveelheid angst waar wij hierbij mee te maken krijgen en vooral de langdurigheid, is erg ongezond voor ons! En het liefst willen we dan ook zo snel als mogelijk van dit rotgevoel af. Ironisch genoeg maakt het dat dan juist erger!
Maar wat als we nu falen en lef tonen als gelijken zien; Allebei even goed, de een doet niet onder aan de ander. Wat is er dan allemaal mogelijk?

In een overleg in een lunchroom in Deventer vroeg Mariska aan mij; “Hoe zit dat dan bij jou? Want iemand met een hoge C en S die zijn juist van de zekerheid en gaan risico’s uit de weg. Waarom heb jij stappen gezet en ben je voor jezelf begonnen? Daar is ook lef voor nodig geweest.”
Pfoe, daar moest ik dus even goed over nadenken…

Want het klopt; Ik houd niet van plotselinge veranderingen, risico’s en onnodige/oppervlakkige dingen. Ik kan ook ontzettend zwart wit denken en geweldig goed beren op de weg zetten. Maar wat ik ook goed kan is analyseren, plannen maken, alles in kaart brengen (dus ook de risico’s) en wat ik de laatste jaren meer ben gaan vertrouwen is mijn gevoel.  Ik blijf er net zolang over dubben, denken, voelen en erover praten totdat ik geen reden meer vind waarom ik iets niet zou doen. En tja soms gaan daar maanden aan voorbij… Maar als ik eenmaal achter mijn keuze sta, dan haalt niemand mij daar meer vanaf. En daar ligt, denk ik, de kracht!

Zowel succes als falen gaan niet zonder slag of stoot

En weetje, dat gaat echt niet zonder slag of stoot. Het is niet altijd even leuk en fijn. Ik word er soms een ongezelliger mens van of slaap er even wat minder goed van. Maar aan de andere kan weet ik ook; als ik dit gevoel toelaat dan kom ik er doorheen en is het daarna altijd beter. Als er geen chaos of ongemak is kan er ook geen doorbraak zijn is mij wel eens geleerd.
Klinkt dit nou heel bemoedigend? Mwah misschien niet, maar vaak is het zo dat je eerst het oncomfortabele moet doen voordat je het comfortabel krijgt. Op geen elke andere manier kan je een groter potentieel uit jezelf halen.

Ken je de quote: “Fall down 7, get up 8”? Dit gebeurt er als je achter je keuze staat. Falen is dan simpelweg niet meer aan de orde, in elk geval bij mij. Er zijn nu ineens heel veel zekerheden (en daar houden wij blauwe en groene mensen van!;)
– Ik ga dingen doen die niet handig zijn achteraf
– Ik ga leren
– Ik ga ook zeker dingen goed doen
– Ik sta toe dat ik het soms even niet zie zitten, maar ik weet ook 1 ding heel er zeker; ik geef niet op en blijf doorgaan!

Wil je weten hoe jij angst om te falen kan omzetten naar lef en in actie gaan? Neem dan vrijblijvend eens contact op of lees eens onze portretten van klanten die al eens een kleine of grote stap gezet hebben.