Kiezen en matchen

December de maand van bezinning wordt weer geladen. Agenda’s zijn “massaal ontploft “ hoor ik van veel collega’s. Uuuhhhhhh het is toch de maand van stilstaan? Verstillen? Of doen we dat in januari 😉?

Als kind vond ik december al de meest magische maand; vroeg donker, iets meer zachtheid en veel lichtjes en tradities. Terugtrekken in ons holletje.

Een schril contrast met een aantal andere landen in de wereld. Waar geen holletje of elektriciteit meer is. Waar gruwelijkheden plaatsvinden. ..

Dat beseffende schakel ik weer naar het kleinere. Waar we, en ik iets meer, invloed op (kunnen) hebben. De uitdagingen in het leven hier van de werkende en werkzoekende medemens zullen we maar zeggen.

Vandaag heb ik met mijn teammaatje, Doreen Hamer en met de afgevaardigden van een team van Roc Deltion in Zwolle, gewerkt. In de kamer waar we zaten zag ik deze foto aan de muur; toepasselijke puzzelstukjes. Daar zijn we naar opzoek. Hoe past de rijkdom van diversiteit toch aangenaam in de “teampuzzel”?

Dat brengt me bij een ander project van Menskracht. Het Regionaal Mobilteitsteam / FNV waar collega’s Sasja Nas en Sandra Klees veel mensen begeleiden naar passende keuzes.

Kiezen…
Wordt steeds belangrijker… Juist in deze markt!
Wat wil ik nou?
Wat is er eigenlijk allemaal?
En hoe kom ik daar?
Zijn vragen die veel mensen stellen.

Want er is helaas nog steeds geen passende match …
(We komen veel frustratie tegen bij de kandidaten die van werkveld willen switchen: Waarom kan ik niet de zorg in? Waarom kan ik niet het onderwijs in als er zo’n tekort is? Waarom word ik dan nog steeds afgewezen als oudere werknemer, waarom krijg ik geen eerlijk antwoord op mijn afwijzing?)

Je ziet de tekorten steeds verder oplopen.
Op het jeugdjournaal laten ze een tulpen wedstrijd zien voor de de lagere scholen.

De bollen kwekers maken zich klaar voor personeelstekort en laten hun branche vroeg ervaren.

De bouw struint de scholen af.

De STAP-regeling wordt kritischer onder de loep genomen, zoals je hier kunt lezen. Eindelijk, vinden wij als coaches! Zet het gericht in! Bekijk waar extra scholing hard nodig is en waar het matcht met de knellende vragen op de markt.

We zijn allemaal opzoek naar nieuwe oplossingen, nieuwe aanpakken.
Fijn kunnen werken begint voor een groot deel bij jezelf. Door te mogen, durven en kunnen kiezen.

Wat heb jij nodig om prettig te kunnen functioneren? En hoe leer je daar voor staan of waar vind je deze match?

In de maanden december van dit jaar en januari 2023 nemen we jullie mee.
We starten 9 december met een aantal Menskracht coaches met de editie LEF.
Wat maakt het dat mensen lef hebben kunnen tonen en stappen hebben gezet die ze best heel spannend vonden?

We willen jullie mee nemen in deze ervaringen. Hoop geven. Keuzes laagdrempeliger maken.
We laten nieuwe loopbaanportretten zien met verhalen die herkenbaar zijn voor “jou en mij”.

Op hoop, eigenheid en samenwerken!

Namens team Menskracht
Mariska Broekman