Boekentip; Laat je niet gek maken

,

De Ratrace, we hebben het er in andere blogs al vaker over gehad. Iedereen kan zich er vast iets bij voorstellen. Op ‘De dag van de coach’ hebben we van Mariska een boek gekregen: Laat je niet gek maken, de voldoende filosofie als alternatief van Chris Rooijakkers. Een boek die mooie aanknopingspunten heeft op de visie van Menskracht. Daarom deel ik graag een klein stukje uit het boek om je een idee te geven waarom het boek zo waardevol is voor ons als persoon en in de rol als loopbaancoach. Veel leesplezier!

Zorgzaamheid werkt stressverlagend
In de ratrace naar succes en geluk hebben we niet alleen de boodschap ‘wees stoer’ meegekregen maar ook ‘wees snel’. Dat kan ervoor zorgen dat je gemakkelijk voorbij rent aan je eigen verdriet of aan het verdriet van een ander. Ik zie bijvoorbeeld soms iemand vanuit mijn ooghoek non-verbaal afhaken, zich terugtrekken en eenzaam of verdrietig zijn. Dan denk ik: ach, ik loop zo even bij die persoon binnen. Maar heel vaak vergeet ik het daarna weer omdat ik me alweer richt op mijn vervolgklus. Haast houdt mijn zicht op verdriet beperkt.

In de ratrace naar succes en geluk is verdriet niet bepaald een populaire. We hebben al vroeg geleerd het te verstoppen. We zijn dat gewoon gaan vinden. Een beetje eelt is wel handig, maar wij hebben ons leren harnassen.

Verdriet is een onderdeel van onze dagelijkse werkrealiteit. Bovendien heeft hij ons ook veel moois te bieden. Als we het werk als betekenisvol willen ervaren, dan speelt bedroefdheid daarin een grote rol. Vaak voeden we alleen de buiken van de gelukkigen. Juist als je verdrietig bent, ontstaat er honger naar aardigheid. Stress verminderen op het werk is veel minder moeilijk dan je denkt. We hoeven alleen onze prioriteiten maar te verleggen. Bovendien kan zorgen voor een ander je eigen werk betekenisvoller maken.

Als je écht zo naar geluk streeft, leg dan je to-do lijst aan de kant en maak eens een praatje… Juist met die collega die vaak alleen zit…