Hoe Menskracht DISC inzet

We nemen je in deze blog eens mee naar de wondere wereld van de DISC. We merken hier en daar dat mensen er ‘van alles van vinden’. En daar is natuurlijk niks mis mee en zal altijd blijven, maar de misverstanden verhelpen we graag even.
Sommigen kennen het misschien van de kleuren rood, geel, blauw en groen. Zelf hebben wij het over de letters D, I, S, C. Laatst hoorde ik in een podcast dat anderen weer vonden dat we met DISC de mensen in ‘hokjes stoppen’. Nja, zoals je leest het in op allerlei manieren te interpreteren. Daarom gewoon even voor de duidelijk. Hoe zit dat nu met de DISC? En waarom ik me kan voorstellen dat mensen een ervaring hebben met DISC die misschien wel klopt met beeld welke mensen in de podcast hadden, maar dit dan ook graag weerleg.

Want er bestaan nu eenmaal extreem veel varianten van DISC. Het is geen beschermt product die maar op één manier gebruikt mag worden, natuurlijk wel de rode draad, maar de uitleg en uitvoering zijn vrij. Daarmee wil ik meteen het eerste knelpunt uit de lucht halen. Wij werken met de DISC van Persolog.

Persolog® Nederland levert als enige de nieuwste generatie gevalideerde DISC-profielen met de hoogste betrouwbaarheid.

En daarmee kan ik meteen uitleggen waarom ik begrijp dat anderen deze test maar niks vinden want site als 123test.nl, de boeken die erover geschreven zijn, de verschillende partijen die gebruik maken van DISC, zijn simpelweg niet gevalideerd en daardoor minder betrouwbaar. Al betekent dat nog niet dat je er niks voor jezelf zou kunnen uithalen, uiteindelijk gaat het ook over de inzichten die jij eruit haalt.

 

We gaan even terug in de tijd;
Aan de basis van onze producten ligt het boek van William Marston “Emotions of normal people” (1928). Hier werden de gedragsdimensies “dominant”, “interactief”, “stabiel” en “consciëntieus” voor het eerst geïntroduceerd. Ongeveer 35 jaar later ontving prof. dr. John. Geier, professor aan de universiteit van Minneapolis, de opdracht om gedrag meetbaar te maken. Hij greep terug op het model van Marston. Hiermee was het DISC persoonlijkheidsmodel geboren. Het ondersteunt mensen, zichzelf te begrijpen en intermenselijke relaties te verbeteren. Persolog Duitsland heeft na het overlijden van John Geier de rechten van het model overgenomen*.

Waar gaat DISC nu eigenlijk over?
Overal waar je bent is persoonlijkheid belangrijk. Of dit nu op je werk is of daarbuiten…
We weten dat succesvolle mensen hun eigen persoonlijkheid goed doorgrond hebben. Het weten wat je sterke kanten en de valkuilen zijn is van belang wanneer je een betere versie van jezelf wilt worden. De DISC legt jouw interne en externe profiel bloot. Het laat zien welke gedragsstijl/voorkeursgedrag jij hebt en welke je bewust en onbewust laat zien. Iedereen heeft alle kanten van de DISC in zich, het één zal alleen makkelijk naar voorkomen dan het anderen. Daarnaast bekijken we ook welke motiverende omstandigheden daarbij passen. Nu snap je dus ook waarom wij niemand in hokjes plaatsen 😉

Behandel de mensen zo, als waren wat ze zouden moeten zijn, en je helpt hen te worden wat ze zouden kunnen zijn ~Johan Wolfgang von Goethe~

Hoe gaat Menskracht ermee aan de slag?
Menskracht zet DISC in gericht zowel op het individu en in teams. Vaak wordt de DISC test online gemaakt. Maar we hebben ook erg leuke boekjes waarin je het antwoord krast en we deze daarna kunnen uittellen. Natuurlijk leggen we dan eerst de grote lijnen uit van de DISC. Daarna kijken we vooral naar;

  • Wat zegt je interne tov je externe profiel over jou?
  • Welk gedrag kost weinig energie en is daarmee je voorkeursgedrag?
  • Welke gedrag laat je zien wat je wel goed kan, maar wat je veel meer energie kost?
  • Wat herken je in stressvolle situaties? Waar pak je dan als eerst op terug?
  • Welke potentieel heb je wel maar wordt op je werk niet ingezet/gebruik van gemaakt?
  • Hoe kan je jouw voorkeursgedrag nog beter/meer inzetten?
  • Is er ook een leerpunt waarin je misschien uit je comfort zone mag gaan, maar je wel mooie dingen oplevert?
  • In het team vragen bekijken we welk voorkeursgedrag allemaal aanwezig is
  • Is er balans in het team?
  • Welke knelpunten kunnen we oplossen adhv DISC?
  • Welke sterke kanten kunnen in een team extra benaderen?

Inzichten zijn dus vrijwel altijd gegarandeerd, je leert veel over jezelf maar ook zeker over de anders. En dat maakt dan beide kanten meer inzichtelijk en beter te begrijpen!

Lijkt het nu je leuk en interessant om jouw team om jezelf eens zo’n mooie test cadeau te doen. Neem dan via onze site contact op en leer meer over jou voorkeursgedrag!

*Bron: https://persolog.nl/over-ons/