Stoeltjes reeks #3 Baden in de natuur

In een workshop die ik mag geven die gaat over Ontladen en Opladen is één van de vragen; Wie wandelt er 3x in de week in de natuur? Er zijn maar weinig mensen die hierop ja antwoorden óf ze hebben een hond die uitgelaten moet worden… En er is altijd iemand die vraagt; is wandelen in de stad óók natuur?

Maar waarom is het baden in de natuur nou eigenlijk zo belangrijk voor ons?

De natuur zorgt voor zo min mogelijk prikkels om ons heen. Op de vraag of de stad dan natuur is, hoef ik dan denk ik niet meer te antwoorden. In de stad gaat alles snel, er is veel geluid en nog meer te zien. In het bos gaat het er heel anders aan toe. Het is er stiller, rustiger en de mensen die er lopen zie je niet zo snel haasten.

Heb je wel eens alleen bewust gewandeld in het bos? Of ga je samen met een vriend(in) en stap je flink door? Beide is gezond voor ons, maar het resultaat is anders.

Zomaar wat voordelen die je zou kunnen ervaren als je bewust gaat wandelen in de natuur.
– Wanneer je langzaam loopt kom je meer in het ‘nu’. Je hoeft namelijk niet de eindstreep te halen. Hierdoor zie je dingen die je eerder misschien zag. Je ziet ze scherp en in detail. Vaak zeggen we; we moeten uit ons hoofd en in het lichaam. In dit geval is het eerder wil je uit het hoofd? Ga in het bos!

– Verbinden met natuur zorgt ervoor dat je zintuigen op scherp worden gezet. Een leuke oefening die je kunt doen is jezelf de volgende vragen stellen:
> Noem 5 dingen die je ziet
> Noem 5 dingen die je hoort
> Noem 5 dingen die je voelt (feitelijk voelt, geen emoties. Maar bijvoorbeeld de wind in mijn haar)

– Zo heeft langzaam en bewust wandelen ook positieve invloed op;

> Stress
> Depressie
> Angst
> Boosheid
> Bloeddruk
> Concentratie
> Energieniveau
> Creativiteit

De reden om dus in jouw vakantie lekker de natuur in de gaan is geen overbodige luxe. Je maakt zowel jouw hoofd als de rest van jouw lichaam er erg gelukkig mee.
Heb je veel tijd neem dan eens 2 tot 2,5  uur om rond te wandelen in het bos en verwonder je over alles om je heen.
Heb je weinig tijd dan is een rondje in de lunchpauze ook al een goede optie.
Maar liever zeg ik dan; wandel minimaal 2 uur, je hebt het blijkbaar nodig!;)