Mini DISC test

Dan is het nu tijd om eens te kijken in welke richting jouw voorkeursgedrag ligt!
Natuurlijk ga je in ieder profiel iets terugvinden wat je herkent, want je hebt van ieder profiel wel iets in je. Maar het gaat hier dus vooral om waar jij je het ‘meest’ in herkent. We hebben vier verschillende profielen, ik leg ze hieronder wat uitgebreider uit.

Dominante gedragsstijl; Iemand die gemotiveerd is om problemen op te lossen en snelle resultaten wilt bereiken. Geeft de voorkeur aan directe antwoorden. Is graag onafhankelijk en is daarmee extravert en resultaat -en taakgericht. Ziet de stip op de horizon en stormt daarop af. Vergeet hier soms mensen in te betrekken zo snel als hij is. Iemand die zegt: “Ik ben het liefst eigen baas”,  “Ik stel hoge eigen aan mijzelf” of  “Ik weet wat ik wil en zet me daar vol voor in”. Kernwoorden die ook passend zijn:
– Direct
– Vastberaden
– Energiek
– Zelfverzekerd
– Uitdagend
– Moedig

Invloedrijke gedragsstijl; Iemand die gemotiveerd is om anderen te verbinden en te overtuigen. Is openhartig en drukt gedachten en gevoelens uit in woorden. Werkt graag samen met anderen. Is mensgericht en extravert. Het zou zomaar eens voor kunnen komen dat deze persoon, door het impulsieve handelen, denkt: “Hoe ben ik nou weer in deze situatie belandt?!” Iemand die zegt: “Ik vertel graag verhalen en vermaak anderen graag” , “Ik vind veel dingen leuk en kan overal enthousiast van raken” of “Ik houd mij graag bezig met grote lijnen, projecten en houd me liever niet bezig met detail en controle”. Kernwoorden die ook passend zijn:
– Inspirerend
– Enthousiast
– Gezellig
– Vriendelijk
– Spraakzaam
– Toegankelijk

Consciëntieuze gedragsstijl; Iemand die super gemotiveerd is het goed te doen, in controle, overzicht en structuur. Houdt van feiten en is een echte specialist in zijn vak. Geef deze persoon feiten en kaders en hij zal ze tot in de detail uitwerken. Werkt misschien wat trager door dat hij tot perfectie streeft. Iemand die zegt: “Ik houd ervan dingen te analyseren”, “Ik voel mij in emotioneel beladen situaties onprettig” of “Ik werk graag samen met mensen die goed georganiseerd zijn en hoge eisen stellen”. Kernwoorden die ook passend zijn:
– Grondig
– Logisch
– Voorzichtig
– Gereserveerd
– Diplomatiek
– Nauwkeurig

Stabiele gedragsstijl: Iemand die sfeer erg belangrijk vindt. Is een echte teamplayer en is graag een luisterend oor. Kan dan ook goed orde in de chaos scheppen. Super mensgericht en introvert. Zorgt bijvoorbeeld voor de verjaardags -en beterschapskaartjes in het team. Gaat erg goed op zekerheid en dat helpt soms, maar soms is het daardoor lastig stappen naar verandering te zetten. Iemand die zegt: “Ik werk graag met mensen samen die goed met elkaar kunnen opschieten” , “Ik help graag anderen” of “Bij het doen van een taak kan iemand echt op mij vertrouwen”. Kernwoorden die ook passend zijn:
– Stabiel
– Loyaal
– Goedmoedig
– Compenserend
– Attent
– Voorkomend

Even checken of je nu herkent welke gedragsstijlen bepaalde gedragskenmerken hebben:
Beantwoord de onderstaande stellingen met een D, I, S of C.
1. Helpt graag mensen die het nodig hebben
2. Wikkelt taken snel af
3. Heeft hoge verwachtingen van zichzelf
4. Is gevoelig voor persoonlijke kritiek
5. Is in het algemeen punctueel
6.Geeft fouten niet snel toe
7. Is fijngevoelig voor de behoeften van de ander
De antwoorden staan rechtsonder aan deze pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

1. S 2. D 3.C 4.I 5.C 6. D 7.S