Loopbaanportret Ondernemerschap; Jitske Boerkamp een echte multi potentialist!

In 2019 meldde Jitske zich bij Menskracht aan voor de module Talent en ondernemerschap. Wij vroegen haar welke vragen ze graag beantwoord wilde zien tijdens deze module. Dit luidde als volgt: Is het ondernemerschap iets voor mij? Bezit ik voldoende eigenschappen om dit avontuur aan te gaan? Hoe ga ik om met mijn onzekerheden en twijfels op dit vlak?

Jitske, een energieke, makkelijk contact makende professional zat in de rol van Specialist Intensieve Begeleiding. Een mooie functie voor haar omdat ze daarbij twee favoriete elementen terugzag: inhoud en klantinteractie. Daarnaast haalde ze er veel voldoening uit om in moeilijke tijden van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor haar klanten. In haar voorbereidende opdracht omschrijft ze deze overstap ook met de meeste trots. “Van commercie naar intensieve begeleiding. Dit was een behoorlijk grote stap, maar ik kreeg de kans en het vertrouwen. Ik heb mijn vaste contract opgegeven om deze kans aan te gaan met het vertrouwen dat ik voldoende kon laten zien wie ik ben en wat ik kan. In de volle overtuiging ook dat als ik binnen een jaar niet in aanmerking zou komen voor een benoeming, ik elders mijn plek wel zou vinden’’. Daar straalde al ondernemerschap uit!

Tijdens de begeleidingsmodule bij Menskracht gaan we dieper in op het ondernemerschap en zetten we de uitkomsten in een mindmap.
Is ondernemerschap wat voor mij? We nemen het onder de loep en er komt 3 keer ja uit:
Ja: de vrijheid om in te delen hoe ik kan leven!
Ja: ik houd van veelzijdigheid
Ja: als inhoudsdeskundige

Toch is het ook spannend. ‘’Ik wil durven springen. Gewoon doen waar ik blij van word, maar het niet volledig alleen doen. Ik wil verbinden met mensen’’.

Samen kijken we naar vormen van ondernemerschap waarbij Jitske met anderen kan samenwerken.
In mei 2022 belt Jitske ons voor een assessment vraag vanuit een klant van haar, Mariska verbindt haar aan een samenwerkingspartner en is daarna natuurlijk nieuwsgierig hoe het Jitske afgelopen jaren in haar loopbaan vergaan is. Ze praten bij en een jaar later spreken ze af. Het is tijd om andere mensen mee te laten genieten van haar stap. Mariska interviewt haar.

Wat maakt dat ondernemerschap bij je past?
Jitske lacht en vertelt: “Ik ben altijd onrustig en onderweg. Ik pas niet goed in een kader en ben niet gemaakt als specialist. Ik wil van alles, dat past veel beter bij mij. Rode draad in mijn werk was de uitspraak: ‘Jitske moet weer een zoethoudertje hebben’… Dan wilde ik weer wat nieuws.

Ik heb nu twee meiden en toen de jongste nog geen jaar was begon de onrust dat er weer wat meer moest veranderen. Dan fluister ik nog wel naar mezelf: “Jitske doe nu eens even rustig aan, maar ja als het gevoel van iets nieuws kunnen ondernemen alweer borrelt dat is er geen weg meer terug…”

Is zo de stap naar het ondernemerschap begonnen?
“Ik wilde het eerst checken met thuis. Ergens ben ik ook een zekerheidszoeker*. Mijn man was erg enthousiast en ondersteunend: “Als jij het niet aan de gang krijgt…!”. Ik stelde mezelf ook vragen als: Wat kan me nu gebeuren? En andersom: Hoe tof is het als het me lukt?”

*Jitske scoort op een ISC profiel. Dit verklaart aan de ene kant haar zin in vernieuwing (=I voorkeur) en aan de andere kant het wikken en wegen en zekerheid als waarde (=S/C voorkeur).

Kreeg je ook tegenargumenten?
“Jazeker wel” benoemt Jitske: “Waarom ga je nu ondernemen? Je hebt zo’n jong gezin of…je hebt het nu toch ook goed?’’.

Wat ben je uiteindelijk gaan doen?
“Ik ben als zelfstandige bij Credion Deventer-Zutphen,een
intermediair op het gebied van bedrijfs- en vastgoedfinancieringen. Ik ken de wereld natuurlijk goed vanuit mijn jaren bij de bank. Het was zeg maar een zachte landing. Naast deze vorm van partnership geef ik in mijn eigen vorm als éénpitter ook bedrijfskundig advies. Dat is ook mijn achtergrond. Ik vind het enorm leuk waarde toe te voegen aan een onderneming. De ene keer is dat een zorginstelling de andere keer een productiebedrijf. Er voor de ondernemer te zijn en te kunnen steunen. Er valt veel (meer) potentie uit het MKB te halen! Het is voor mij waardevol er op sleutelmomenten te kunnen zijn in een onderneming” spreekt ze gedreven. “Je skills kunnen inzetten voor een ander, dat is betekenisvol!”

Wat heeft JOU geholpen met de stap zetten naar ondernemerschap?
“Het maken van de mindmap in de module Talent en Ondernemerschap. Ik ben hier nog steeds enthousiast over! Ik kreeg inzicht in mijzelf als persoon en wat me zou passen als ondernemer. Nu ik terugkijk, kan ik zeggen: Ja, dat ondernemerschap was er al. Het vertrouwen van mijn partner heeft ook geholpen.”

Heb je verder nog tips aan zij die ook voor zo’n keuze staan?

“Ja, ik heb heel veel tips!
Zet het goed op een rijtje voor jezelf. Toets voor jezelf wat je in huis hebt en wat misschien (nog) niet.

Ik kreeg een eye opener tijdens de coaching dat ik het voor mezelf moest organiseren om tot bloei te komen.

Dus bij een organisatie horen, samenwerkingspartners zoeken en niet alleen op een
eilandje opereren. Vind je het spannend? Noteer dan ook wat het allerergste is wat je kan overkomen. En vertrouw dan op jezelf. Je weet wat je kunt en je neemt jezelf mee! Besef dat het  verfrissend is, je bent zelf verantwoordelijk. Zeker als je niet meer zo afhankelijk wilt zijn van anderen of lange processen, dan is het een verademing! En de vrijheid klopt. Je kunt dingen organiseren zoals je dat zelf wilt.”

Klinkt goed, maar voor de iets minder positieven onder ons… Heb je ook een schaduwkant ontdekt?
“Ja, die zit in mezelf… Ik kan namelijk erg slecht nee zeggen. Dat betekent dat ik veel met mijn gezin bezig ben en veel werk waardoor ik minder tijd en ruimte voor mijzelf heb. Ik laad wel lekker op door te wandelen, het helpt mij om mijn hoofd leeg te maken.”


Enne tot slot toch even googlen. Wat zegt de theorie over dat mooie woord waar Jitske ons mee triggerde: multi potentials.
Carrieretijger zegt: Een multi potentialist is een persoon met veel interesses en vaardigheden. Andere benamingen zijn: multipod, multi getalenteerde, creatieve generalist, scanner, polymath, slashie en Renaissance man/vrouw.