Loopbaanportret: Een vrolijke en enthousiaste aanpakker

Een vrolijke en enthousiaste aanpakker die ondernemers met ambitie wil ondersteunen

.

Op 4 december 2020 heb ik een telefonische intake met Inge. Zij heeft zich aangemeld voor het gratis ontwikkeladvies in het kader van Nederland Leert Door. Eind september 2020 had ze haar werk in loondienst afgerond en was zich aan het bezinnen; wat nu?

In de intake vertelt Inge: “ik heb een achtergrond als gezinsvoogd in de Jeugdbescherming en ben hier na 4 jaar mee gestopt. Ik ben gestart met een opleiding Virtueel Assistent (VA) en ik wil verder met een eigen onderneming”.

Wat zoekt ze in de coaching? Ze noemt een aantal zaken: Hoe baken ik mijn mogelijkheden af? Wat wil ik laten zien en moet ik me nog richten op een specialisatie? Wat zijn dan goede richtingen en welke stappen kan ik hierbij zetten? Daarnaast wil ze graag iemand hebben die haar spiegelt. Die spiegel mag ik zijn namens Menskracht. Hoe leuk is het een starter een stap verder te helpen!

Ik heb naast de intake twee coachingsgesprekken met haar en per 1 feb 2021 lanceert ze haar eigen onderneming: www.goldenstandards.nl

Tijd om een kijkje te nemen achter de schermen van deze topper en voor andere ondernemers in spe te laten zien hoe zij tot haar onderneming is gekomen. Daarom een loopbaanportret van Inge.

 

Hoe ben je tot het idee van een eigen onderneming gekomen?

Inge vertelt dat dit al heel lang een wens was, maar dat het iets was wat ver van haar af stond. Tijdens haar studie Pedagogiek moest ze met een vriendin een fictief bedrijf oprichten. “We gingen helemaal op in elkaars vibe en we overtroffen telkens het idee van de ander”, lacht Inge. Het is er uiteindelijk nooit van gekomen om daadwerkelijk iets op te zetten en we zijn dan ook beide als inhoudsdeskundigen gaan werken.

 

Hoe kwam het nu weer op je pad?

“Door mijn eigen wensen in combinatie met de omstandigheden stopte ik met mijn werk in de Jeugdzorg. Ik hield mij bezig met kinderbeschermingsmaatregelen, zoals ondertoezichtstellingen, voogdijmaatregelen en uithuisplaatsingen. Dit was een enorm leerzame maar ook heel pittige baan. Ik werkte veel uren, had zware verantwoordelijkheden en ik kwam veelal op plekken waar je niet met open armen ontvangen wordt. Daarnaast zat ik met name in Midden Nederland en had ik veel reistijd voor mijn afspraken. Dit moest anders. Ik wilde graag iets doen voor anderen. Iets waarmee zij blij zijn dat ik dat voor hen oppak. Als ik dit dan ook nog vanuit huis kan doen, en bij wijze van spreken, tussen de middag onze hond kan uit laten, is dat voor mij de perfecte combinatie.”

 

Wat lijkt je zo leuk aan VA en een eigen bedrijf?

“Het regelen, coördineren, plannen en ondersteunen vind ik heel leuk om te doen. Mijn vriend is ondernemer met een eigen voetbalschool, dus ik zag het ondernemerschap van heel dichtbij. Je eigen idee, de richting op kunnen die je wilt en al die (netwerk) contacten, dat leek me hartstikke leuk”. Tijdens het interview vertelt Inge in geuren en kleuren welke netwerken ze allemaal al heeft bezocht en hoe leuk ze het vindt allerlei nieuwe mensen te leren kennen. Waar veel starters tegenaan hikken (het netwerken) is voor Inge juist de kers op de taart!

  

Wat was je eerste stap?

“Het feit dat ik een WW-uitkering kreeg, bood me stabiliteit en veiligheid om de stap te zetten om voor mezelf te starten. Ik kon geen vacature vinden die me echt leuk leek en die aansloot bij mijn wensen. Toen kwam ik VA school tegen en dacht ik: dat lijkt alles te hebben wat ik wil. Ik wilde graag meer vrijheid en afwisseling in mijn werk, werken voor mensen die ook écht op mij zitten te wachten en het liefste in de omgeving van Zwolle.”

“In november 2020 ben ik met deze opleiding gestart. Door mijn vriend leerde ik een VA kennen en haar heb ik veel vragen gesteld. Tijdens de opleiding ontmoette ik veel andere ZZP’ers in spé en de opleiding ging in op het opbouwen van je eigen (online) bedrijf.”

 

Wat bracht je het ontwikkeltraject van Nederland Leert Door?

“Ik vond het fijn dat ik een spiegel en klankbord had. We hebben een ondernemersscan gedaan en die gaf heel goed weer waar ik al krachtig in was en waar ik in mag groeien. Ook ging Mariska in op mijn eigen kracht en wat ik wilde met mijn inhoudelijke ervaring.

Veel mensen gaven aan dat ik een niche moest vinden, dus een echte specialisatie. Die vond ik juist lastig, want ik vind heel veel dingen leuk, ook daar hebben we over gesproken”.

 

Wat heeft je het meeste tegengehouden om te gaan ondernemen?

“Nou, eigenlijk ik zelf”, vertelt Inge. “Ik had zelf heel veel kritische vragen en gedachten zoals: ik kan toch niet zomaar starten?, Wat moet ik nog allemaal uit denken, het moet wel perfect zijn, etc.”

 

Wat heeft je het meest geholpen om het daadwerkelijk te gaan doen?

“Mijn eigen drijfveer om nieuwe dingen te leren. Dan ga ik echt ‘aan’ en zet ik stappen!”

 

Welke tips geef je andere ondernemers in spe?

“Ga veel in gesprek met andere mensen die je verder kunnen helpen, gun elkaar dingen in de samenwerking i.p.v. te concurreren en GA HET DOEN.”

 

Typisch Inge

Spontaan, sociaal, enthousiast, open en onbevooroordeeld. Inge zou ook heel goed passen bij mijn bedrijf Menskracht. Zeker in combinatie met haar inhoudelijke achtergrond, ware het niet dat ik al een kanjer (Sandra) op deze post heb zitten.

 

Wat vind je zelf de leukste dingen om de ondernemer mee te ondersteunen?

“Ik vind het leuk om ondernemers met groeiambitie verder te helpen. Dit kan door taken over te nemen waar veel tijd in gaat zitten, maar wat geen product of dienst van de ondernemer is. Denk bijvoorbeeld aan alle office support taken (email- en agendabeheer, schrijven van offertes, facturen opmaken etc.), of de social media. Denk ook aan het schrijven van blogs en nieuwsbrieven. Laatst heb ik op projectbasis een emailcampagne opgezet voor een opdrachtgever en binnenkort start ik met een andere ondernemer waarvoor ik de marketing ga oppakken. Dat is zowel de creatieve, als uitvoerende kant. Ook de coördinerende taken vind ik leuk om op te pakken. Vooral de afwisseling tussen creatieve, uitvoerende taken en coördinerende taken vind ik het leukste.”

 

Ben je dus aan het groeien en zoek je een prettige VA? Denk dan aan Inge.

 

Inge, op dat je nog heel veel ondernemers met veel plezier verder mag helpen.

Wij van Menskracht hebben hier alle vertrouwen in.

 

Opgemaakt op 8 april 2021

door Mariska Broekman