Loopbaanportret: Je droom achterna!

Elly van Schalen

Je droom achterna: Maatschappelijk betrokken ondernemen!

Een kijkje in het hart van Elly van Schalen

“Tijdens de Loopbaancheck ben ik in mijn ziel geraakt om mijn droom uit te voeren’’

Een ontmoeting met Elly, een ontzettend enthousiaste, bevlogen jonge vrouw uit Noord Brabant.

In het voorjaar van 2016 sprak ik Elly telefonisch. Haar enthousiasme spatte door de telefoon: ze had zo’n zin in de Loopbaancheck, het voelde echt als kadootje voor haar. Op 4 mei 2016 spraken wij af bij het FNV kantoor in Weert.

Elly werkt bij de Rabobank, heeft het prima naar haar zin, maar wilde onderzoeken wat nog meer tot haar mogelijkheden zou behoren.

 

Wat triggerde je ommezwaai?

Tijdens de dag werd Elly’s sociale betrokkenheid al snel duidelijk. Dat is ook de reden dat ze voor de Rabobank ging werken. Daarnaast ligt het commerciële haar; ze ziet kansen van nature. Elly droomde van ondernemerschap. Dit varieerde van soep maken voor mensen tot coaching. De combinatie verzorgend en helpend kwam als rode draad terug.

Spontaan ontstond de vraag tijdens de dag; “Als ik een miljoen win, dan….’’. Elly’s ogen begonnen te stralen; met een brede glimlach vertelt ze: “Dan zou ik eenzame mensen helpen. Toen mijn oma nog leefde ging ik ook altijd op bezoek bij haar en dronken we samen een kopje thee.

Na een inspirerende dag kreeg Elly een aantal onderzoeksrichtingen mee. Van belevingsgebieden (locatiemanager bij pure eetgelegenheden met speciale doelgroepen) tot nieuwe concepten ontwikkelen en uitrollen (projecten bij de provincie, nieuwe projecten in de zorg), tot het werken met voortijdige schoolverlaters of projectcoach. Daarbij werd vooral het oog gericht op ondernemerschap.

 

Wat gebeurde er na de Loopbaandag?

Een maand na de Loopbaandag hebben we telefonisch contact. Elly is in beweging. Ze denkt na over hoe ze haar idee vorm kan gaan geven. “Je hebt genoeg in je mars’’, moedig ik haar aan. Elly overweegt de combinatie, blijven werken bij de Rabobank en daarnaast een eigen onderneming starten. Haar volgende stap is het gaan onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het neerzetten van een eigen zaak.

Op 7 december 2016 krijg ik een appje van Elly: “Hallo Mariska hoe gaat het met jou? Ik wil je de primeur geven, mijn eigen site staat sinds 5 minuten online. Dankzij jouw positiviteit heb ik mijn droom nu al een beetje waargemaakt’’.

Op 10 maart 2017 krijg ik een telefoontje van Lime Lights uit Amsterdam. Voor alle vakbonden waarmee de Rabobank samenwerkt, gaan ze een film maken wat een Loopbaancheck in een dag kan opleveren. Ze willen Menskracht interviewen met een kandidaat die een ander pad is ingeslagen. Meteen bel ik Elly. Zij vindt het prachtig en we ontmoeten elkaar opnieuw, dit keer bij FNV Utrecht.

 

Hoe durfde je je eigen bedrijf te lanceren?

Elly lacht. “Ik heb mezelf aangemoedigd en tegen mezelf gezegd; ‘Ik ga het gewoon doen en heb niets te verliezen’. Je was de eerste tegen wie ik mijn idee hard op durfde te zeggen’’, vertelt ze.

Elly heeft vorig jaar september drie weken vakantie genomen waarin ze stilstond bij de vraag: wat ga ik doen? Ze schreef zich in bij de KVK, ging met haar site aan de slag en broedde op een naam. “Ik ben helemaal niet creatief, ik wilde een naam met samen, verbinden en opeens… tijdens het autorijden werd de naam SAMEN MET ELLY geboren. Ik zette de auto aan de kant en heb gekeken of de domeinnaam vrij was’’, lacht ze.

Elly geeft aan dat ze het erg leuk vindt het helemaal alleen te kunnen doen. “Ik laat me door niets of niemand tegen houden, ik kan alles doen op mijn eigen manier. Ik heb de kans om de wereld een stukje mooier te maken en krijg hier heel veel energie van!’’.

 

Wat doe je binnen je bedrijf?

“Mensen die behoefte hebben aan wat extra aandacht en hulp omdat ze zich bijvoorbeeld regelmatig eenzaam voelen en niet gemakkelijk zelf de deur uitgaan, breng ik een bezoek en help ik graag vooruit. Dit kan variëren van een praatje maken, samen wandelen of een boodschap doen. Daarnaast bied ik ook administratieve ondersteuning als daar behoefte aan is. Hierdoor staan deze mensen weer wat meer in de samenleving en worden de kinderen, familieleden of de mantelzorger ontzorgd.”

 

Welk advies geef je aan anderen?

“Laat je niet leiden door obstakels. Begin stap voor stap, je leert van elke stap iets. Bij de KVK kreeg ik vragen waar ik nog helemaal geen antwoord op wist, omzetprognose op jaarbasis etc. Dit is niet erg. Zet gewoon stappen en volg je hart, blijf trouw aan jezelf en je droom. Ik was zelf wel bescheiden, ‘kan ik het wel?’ heb ik me afgevraagd. Nu voel ik kracht, ik sta voor wat ik doe, ik geloof in Samen met Elly en ik wil graag mijn bijdrage leveren aan een maatschappij waarin we niet alleen aan onszelf denken maar ook aan onze medemens.”

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op: www.samenmetelly.nl

Of zie de film: fnv-loopbaancheck

 

Mariska Broekman

Oktober 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *