Loopbaanportret: Het roer om!

Het roer om: Van creditmanager tot Paul Butler’s Service!

Een kijkje in het hart van Paul Huizinga

“Ik werk meer en verdien minder, maar ben veel gelukkiger”

Een ontmoeting met Paul, een bijzondere man, een bijzonder verhaal. In de afgelopen jaren heb ik het verhaal vaak verteld. Van de representatieve, humorvolle man die het lef had om op zijn 54e voor een ommezwaai te gaan. Een voorbeeld voor velen. Passievol maakte hij de stap waarna ik het volgende berichtje op LinkedIn ontving: “Mariska, ik ga naar de Internationale Butler School in Valkenburg!’’. Wauw, kippenvel!

In het najaar van 2012 meldde Paul Huizinga zich aan voor een Loopbaancheck in 1 dag. Hij werkte bij de Deutsche Bank en per januari 2013 zou hij boventallig worden verklaard.

De verschijning van Paul was opvallend; tot in de puntjes verzorgd. Ik vroeg hem wat er moest gebeuren wilde hij ’s middags tevreden de deur uitgaan. Hij glimlachte: “Als ik weer mijn hart heb leren volgen!”.

Een mooie dag volgde. We raakten in gesprek over hoe hij was als kind, wat toen zijn dromen en verlangens waren. Ter voorbereiding op de Loopbaandag omschreef hij zijn droom als kind:

“Ik wilde altijd butler worden. Dat zag ik nooit als een onderdanige rol. Ik vind het nog steeds plezierig om mensen te ‘pamperen’. Daarbij weet ik dat ik een groot oog voor details heb. In een winkel erger ik me er aan als het niet klantgericht is en er spullen onverzorgd bij liggen. Ik moet dan de neiging onderdrukken om dingen netjes neer te leggen of te veranderen”.

Paul kwam met een scala aan vragen op de Loopbaandag: Kom ik op mijn 54e nog ergens in vaste dienst? Ben ik ondernemer? Wat zou ik kunnen? Hoe vermarkt ik mijn vaardigheden? Wil ik mijn financiële vaardigheden terug zien in een nieuwe functie of focus ik op mijn interesses?

Even was Paul in de verleiding om de gebaande weg te vervolgen. Dat advies kreeg hij ook van veel mensen: anders word je ZP-er in de financiële dienstverlening. Ja, een logische optie. Maar er gebeurde niets, zijn mimiek bleef neutraal. Aan het eind van de dag kwamen we uit op allerlei mogelijkheden in de gastvrijheidsbranche. Paul straalde!

Bij het terugblikken op de gehele dag gaf Paul aan: “De dag is zelfs boven mijn verwachting gekomen, ik ben bij mijn hart en verlaat de dag met veel energie en spirit”.

We bleven contact houden en in het voorjaar was het zover: een portret maken van Paul. We spraken af op een zonnig terras aan het Paterswoldse meer in Haren (Groningen) en ik startte het vragenvuur:

 

Wat triggerde je ommezwaai?

Paul zegt overtuigd: “Doorslaggevend voor mij was iets te kiezen wat ik tot mijn 70e met veel plezier zou kunnen doen. Het scenario dat ik mezelf zag als een grijze muis, die elke dag dezelfde weg aflegde naar het werk, saai werk zou doen en zou aftellen tot pensioen benauwde me”.  Paul vertelt nu dat de bank hem kansen heeft geboden, maar dat hij nu pas ziet dat hij veel commerciëler is dan al die jaren bij de bank. “Doordat ik nu doe waar mijn hart ligt hou ik 8 dagen achterelkaar van 80 uur vol”.

 

Hoe was je opleiding?

“Een commando training was er niets bij”, vertelt hij over de International Butler school. “8 weken lang zit je intern, je dagen duren van 08.00 tot 22.00 uur. Een echte hardcore opleiding! Je leert alles. Van strijken tot amuses maken, van veiligheid tot logistiek, van een vliegtuig kopen tot tuinieren. Je kunt het niet zo gek bedenken of het zit in de cursus”.

 

Hoe ging het daarna verder?

“Ik ben begonnen als butler bij een familie in Den Haag. Een tijd na de opleiding werd ik gebeld door de CEO van de opleiding. Hij nodigde mij uit voor een gesprek en vroeg me les te geven en als recruiter te fungeren voor internationale klanten, vanuit hier werd Paul’s Butler Service geboren”.

 

Wat maak je allemaal mee?

Paul lacht: “Ik heb nog nooit zo’n diverse baan gehad. Al die culturen, alle rijkdom in de wereld. In het Midden Oosten kent men bijvoorbeeld geen tijd. Als ze zeggen dat ze je bellen en je belt zelf na 2 weken terug, zeggen ze; ‘Ja dat klopt, ik bel je ook nog’. Je krijgt allerlei aanvragen voor een butler; van een koninklijke familie, sjeiks, bekende Nederlanders, CEO’s. Als butler heb je het meest vertrouwelijke beroep. Een moderne butler runt een compleet huishouden”.

 

Welk advies geef je aan anderen?

“Allereerst had ik nooit gedacht dat ik een eigen bedrijf zo leuk zou vinden. In het begin is inkomensonzekerheid erg spannend. Maar de vrijheid, je eigen tijden bepalen, je passie volgen is prettig. Mijn advies: je hebt altijd een keuze! Kijk niet te veel achterom, naar wat je had en wat is geweest. Kijk naar de toekomst! Niet: ‘ik ben boventallig wat ben ik ongelukkig’, maar: ‘hoe word ik gelukkig’. Veel mensen hebben angst voor verandering. Probeer dit om te buigen in energie die je krijgt als je een nieuwe weg in slaat”.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op:www.paulsbutlerservice.eu

 

Mariska Broekman

25 april 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *