Loopbaanportret: Hartenwens

Op naar mijn hartenwens

“Ik dacht dat ik niet geschikt was voor werken” maar kwam “via een omweg bij mijn hartenwens’’

 

Als ik Marjolein bel voor de intake spreek ik met een spontane en open vrouw. Iets wat ze tijdens de Loopbaandag ook veelvuldig laat zien, naast haar rustige en zachte karakter. Marjolein heeft de uitnodiging “kom lekker als je zelf, het is een informele dag waarin we kijken naar wat jou past” ter harte genomen en ze lacht als ze wijst op haar informele kleding. “Bij de bank zie ik er heel anders uit”. Wat wil Marjolein terugzien tijdens de dag? Kijken naar wat ze kan en sparren over ideeën die ze heeft.

 

Stappen in haar loopbaan tot nu toe

Wanneer we Marjoleins loopbaan tot nu toe onder de loep nemen blijkt haar diversiteit kenmerkend. Na de havo haalde ze haar propedeuse bij Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Toch trok het terugkerende karakter van de problematiek van maatschappelijk werk haar niet en besloot ze te stoppen met die opleiding en een jaar naar het buitenland te gaan waar ze onder andere een taalcursus Spaans in Spanje volgde. Na een jaar keerde ze terug naar Nederland en besloot ze de opleiding Hogere Hotelschool te doen, die ze in 2006 afrondde. Tijdens die opleiding liet ze al haar ondernemende en avontuurlijke kant zien toen ze een stage deed in het Hilton Hotel in Parijs en na de studie kort werkzaam was als nachtreceptioniste in Oestgeest. De opleiding Hogere Hotelschool inspireerde haar en bracht haar dichter bij haar droomwens: “Ik wilde graag een Frans kasteel omtoveren tot een B&B”.

 

In 2010 kwam Marjolein via via bij de Rabobank binnen als verkoop- en service adviseur. Terugkijkend zegt ze: “Ik hoor eigenlijk niet thuis binnen de bank. Toen ik 30 werd ging ik pas nadenken over wat IK eigenlijk wilde. De functie Bedrijfsadviseur was veel te cijfermatig. Mijn leidinggevende spotte dit en bood me mijn huidige functie, assistent starters coördinator, aan. Hier vond ik creativiteit, vrijheid en flexibiliteit. Ik mocht ontdekken waar ik goed in ben. Ben er achter gekomen dat ik beeldvorming erg leuk vind. Grafisch oog. Ik zou eigenlijk gaan ondersteunen, maar het bleek dat ik de creatieveling was. Ik bedenk veel, regel veel lokale evenementen (bijvoorbeeld startersborrels, netwerken, inspiratie) van spreker tot website, van film tot locatie. Dit geeft enorme vrijheid. Ik dacht dat ik niet geschikt was voor werken, totdat ik op deze functie kwam!’’.

 

Wat bracht de LBC Marjolein

In één woord: helderheid. Met name de uitkomst van de DISC gaf Marjolein helderheid over de spagaat die ze soms voelt. Aan de ene kant wil ze vrijheid, avontuur en vernieuwing. Aan de andere kant is ze zorgzaam, vindt ze een veilige haven en stabiliteit belangrijk. Dit laatste remt haar soms af om dingen te ondernemen die eigenlijk heel goed bij haar passen. Wanneer we deze voorkeuren combineren komen we tot de conclusie dat een functie van de combinatie van regelen, (ver)zorgen, mensen verwennen, het naar hun zin maken, niet te veel gedoe, een omgeving waar je jezelf mag zijn die uniek en warm is en nieuwe ideeën bedenken, perfect bij Marjolein zou passen. Marjolein beschikt over een goed vermogen om te beslissen maar worstelt nog wat met de overtuiging ‘wat zullen anderen hiervan denken?’. Een mooie conclusie die ze zelf trekt die dag: “Ik moet meer geloven in waar ik goed in ben en dat ik best wel mooie dingen kan doen. Dan vallen de belemmeringen weg en dan denk ik: hè, hè”.

 

Wat gebeurde er na de LBC?

Afgelopen september kreeg ik een mail van Marjolein met de strekking: “Je hebt me destijds geadviseerd om de richting coaching op te zoeken. Hoewel een eye-opener moest ik denk ik erg wennen aan het idee. Redelijk eigengereid (en zoals jij al voorspelde) heb ik eerst een opleiding richting marketing communicatie gedaan. Heel passend bij wat ik deed, maar niet waar ik het gelukkigst van word. Na veel nadenken en gesprekken met mensen uit mijn directe omgeving kom ik toch bij coachen uit. Ik zou graag een dag met jou mee willen lopen’’.

 

Op 1 november spreken we af om te sparren. Het is erg leuk elkaar weer te zien. Marjolein wil graag coachen en na een tijdje zegt ze: “Eigenlijk wil ik iets met homeopathie en coaching. Het interesseert me al jaren maar ik zie op tegen de lange studie”. We zetten de plussen, minnen en de inhoud op een rijtje. Bij coaching opleidingen merk ik dat Marjolein minder enthousiast reageert dan bij homeopathie. Marjolein vertelt dat ze nogmaals een kijkje gaat nemen.

 

Niet veel later, op 10 november krijg ik een appje: “Ik ben aangenomen op de opleiding klassieke homeopathie!! Stuiterend naar huis. Voelt goed. Dankjewel voor het meedenken’’.