Loopbaanportret: Storyteller

Fotocredits: ReportageMaker©

 

Storyteller puur sang

Over de uitdaging in ondernemerschap

“Waargebeurde verhalen van echte mensen, dat werd mijn passie”

Op 16 maart, stond Menskracht met een Loopbaankar op de proeverij van haar samenwerkingspartner FNV Professionals. We reden met de kar rond en interviewden de deelnemers over hun loopbaan, wensen en dilemma’s. Ook gaven we workshops over gedragsvoorkeuren en energiegevers. Menskracht heeft in samenwerking met FNV 3 gratis dagdelen Loopbaanbegeleiding verloot. Een van de winnaars was Chaja. Ze koos voor het dagdeel TALENT IN ACTIE. Vandaag haar verhaal achter de schermen!

 

Waargebeurde verhalen

Met het Menskrachtteam bekijken we haar formulier. Daar schrijft ze dat ze een eigen bedrijf heeft: ‘Uurtje door je buurtje’. Wat een leuke naam, denk ik en google snel haar website: www.uurtjedoorjebuurtje.nl. Ik glimlach bij haar tekst: “Ik ben stadsgids in Amsterdam. Ik heet Chaja Zeegers en ben opgeleid als verhalenverteller en historicus. Als kind luisterde ik ademloos naar mijn oma’s en overgrootouders uit Amsterdam. Daardoor ben ik geschiedenis gaan studeren. Toch waren die feiten alleen me te droog. Waargebeurde verhalen van echte mensen, dat werd mijn passie. Ik vertel deze zo beeldend en waarheidsgetrouw mogelijk op de plekken waar het zich afspeelde en je er nog sporen van die geschiedenis kunt zien. Verbreed je horizon en ga mee”. Wat een mooie combi! Nieuwsgierig om haar te ontmoeten spreken we af op vrijdag 18 mei op het kantoor van FNV in Deventer.

 

Voorkeursgedrag en ondernemen

Chaja bruist van de ideeën. Vanuit onze expertise: het DISC-gedragsvoorkeuren onderzoek grijns ik, vast een hele hoge I. “Ik heb veel ideeën, maar ik kom niet verder”, zucht Chaja. “Daarom ben ik heel blij met dit aanbod om eens te sparren over meer ACTIE in mijn onderneming”. Hmm… en vast een lage D, is mijn aanname. (De D staat voor dominant en actiegericht gedrag).

We beginnen met het DISC-voorkeurenonderzoek om te kijken waar Chaja’s intrinsieke kracht ligt in haar ondernemerschap en waarom de actie zo moeilijk gaat. De aanname klopt: Chaja scoort 100% op de I (Invloedrijk, creatief, onafhankelijk) met een hoge S (sociaal stabiel), haar D scoort onder de lijn. Dit betekent dat ze veel ideeën heeft, goed verhalen kan vertellen, makkelijk concepten maakt (I) en makkelijk bij allerlei mensen aan kan sluiten (S). Maar haar S-voorkeur maakt ook dat ze bescheiden is en het lastig vindt volledig rendabel te worden met haar bedrijf. Haar voorkeur voor D is laag. Dit verklaart waarom ze moeite heeft om vanuit al haar ideeën te kiezen, zich te profileren en door te pakken.

 

Wat is je droom?

Het leuke van een sparringochtend is dat je een kijkje mag nemen in iemands leven. Chaja is journaliste geweest en heeft gewerkt als communicatiemedewerker. Ze wil in de winter graag naar het buiteland, mee met haar liefde die veel in het buitenland verkeert. Op dit moment begeleidt ze regelmatig groepjes mensen in Amsterdam en heeft daarnaast nog een baan bij het ROC.

“Waar wil je naar toe?”, vraag ik haar. “Mijn droom is rendabel te zijn en mijn eigen tijd in te kunnen delen’’, geeft ze aan. “En in het werk dat ik doe wil ik zinvol bezig zijn en waarde toevoegen aan het leven van andere mensen”. We brainstormen over het rendabel maken van haar onderneming, over haar prachtige, kundige begeleiding als storyteller, over hoe dit klopt met haar fascinatie die ze al als kind had voor verhalen, over andere arrangementen en opties en hoe ze zichtbaar kan zijn. Als voorbeeld vertelt ze dat ze een hele leuke Moederdag heeft begeleid: Ze wandelde met moeders en dochters door de Amsterdamse Jordaan en vertelde over de vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Ontzettend leuk en het raakte duidelijk een snaar bij de deelnemers.

 

Laat je inspireren

Chaja beschikt over veel historische kennis en met haar natuurtalent storytelling weet ze mensen te raken en te boeien. Daar gaan de harten sneller van kloppen, dat kan niet anders!

Zoek je een leuk cadeau voor iemand, of wil je jezelf laten inspireren? Kijk dan op de site van Chaja! Ik weet wel wat ik volgend jaar met Moederdag ga doen (als ze tenminste niet volgeboekt is!).

www.uurtjedoorjebuurtje.nl of mail naar chaja[apestaartje]uurtjedoorjebuurtje.nl

 

Interview door Mariska Broekman, juni 2018