Loopbaanportret: Coach in spe

Van coachee naar coach in spe

 

Op het moment dat Yvonne zich aanmeldt voor de Loopbaancheckt in 1 dag werkt ze met plezier in haar functie als directiesecretaresse. Ondanks dat ze op haar plek zit, is ze enerzijds nieuwsgierig naar haar mogelijkheden en wil ze zich anderzijds ‘wapenen’ voor de toekomst. De ontwikkelingen op de markt en binnen de bank gaan zo snel dat ze zich afvraagt of haar functie toekomstbestendig is. Wat dan?, is haar vervolgvraag.

 

Wie ben ik?

Tijdens het verkennende interview valt me op dat Yvonne makkelijk praat, humor inzet en energiek is. Zelf vertelt zij: “Ik ben een goede sidekick, wil meedoen, meedenken. Ik word graag voor nieuwe groepjes gevraagd. Wil niet zelf aan het roer staan, wil niet zelf de beslissingen nemen. Dat voelt veiliger. Ik houd van verbinden, maar niet op netwerkgebied, waar ik zelf in de spotlights moet staan. Ik vind het spannend om tussen nieuwe, onbekende mensen te staan”.

 

Gedurende de dag komt naar voren dat Yvonne automatisch invloed uitoefent, weet hoe ze met mensen kan werken, hoe ze zaken met vriendelijkheid en zachtheid voor elkaar kan krijgen, hoe ze uitleg kan geven aan veranderingen en hoe ze mensen de ruimte geeft voor ontwikkelen. Met een breed profiel op de DISC (DIS profiel) en een breed scala aan werkzaamheden laat Yvonne een mooie diversiteit aan talenten zien. De afwisseling, ondernemerschap en veranderingen aandurven komen goed van pas in de snel veranderende wereld. Aan het einde van de Loopbaancheck vertaalt dat zich in zes te onderzoeken gebieden. Hoe verging het Yvonne na de Loopbaancheck?

 

Na de Loopbaancheck

In het najaar 2018 krijg ik een mailtje van Yvonne. Ze wordt boventallig en wil graag stappen zetten, daarbij de vraag of het mogelijk is om samen nog even te sparren. Een mooi voorbeeld van iemand met talent voor coaching, maar wel een reden moeten hebben om ECHT een andere stap te zetten.

 

We spreken af in Utrecht. Yvonne heeft prachtige stappen gezet. Ze heeft via de Rabobank een (loopbaan) coachingsopleiding gevolgd en is nu haar eerste collega’s aan het begeleiden. Op dit moment is Yvonne aan het onderzoeken wat ze met de coaching wil doen en hoe.

 

Wil ze het als ZP-er?, of toch bij een bedrijf? We zetten de voor- en nadelen van ondernemerschap op een rijtje. Yvonne loopt een dagje mee met Menskracht. Die dag volgt een collega van Yvonne, met wie ze zelf als coach ook in gesprek is geweest, de Loopbaancheck in 1 dag bij Menskracht. Tijdens de dag kijkt Yvonne nu door de ogen van een coach naar het gedeelte van de loopbaanbegeleiding, terwijl ze in 2016 zelf kandidaat was.

 

Yvonne, welkom bij je vakgenoten en zet um op!

 

Namens Mariska Broekman van Menskracht