Change human happiness

HR CONGRES INHOLLAND

Change human happiness

 

Op uitnodiging van de studenten van Hogeschool Inholland mochten we, Sasja en Sandra, naar het jaarlijkse HR-congres. Het thema? The future is Uman – Change human happiness, over werkgeluk. In deze blog nemen we jullie mee door een paar hoogtepunten van het congres.

‘Waarom werkgeluk?’, wordt het publiek gevraagd. In principe zijn Nederlanders een gelukkig volk, toch neemt het aantal burn-outs toe ondanks de omstandigheden waarin we mogen werken, en is slechts 12% van de medewerkers gelukkig in hun werk. Welke factoren leiden tot die burn-outs? Er worden er een paar genoemd: de toenemende complexiteit van onze maatschappij, meer doen met minder mensen, ‘ik doe dat thuis nog wel even’ en het fenomeen fomo, fear of missing out: als alles mogelijk is wil ik ook álles doen.

 

Werkgeluk = presteren ?

De spreker, William Hazenbroek, heeft vroeger bedrijfskunde gestudeerd. Wat was toen werkgeluk? Volgens hem, presteren. Werkt dat echt zo? We horen het van Yvette Broch, handbalster bij onder andere het Nederlands handbalteam. Yvette begon als 11 jarige voor de lol met handballen, “het team kon nog wel wat lange meiden gebruiken”. Na een jaar merkte ze dat ze wel enige aanleg had. Ze verhuisde van club en kwam uiteindelijk op professioneel niveau te spelen in Frankrijk, waar ze vervolgens werd gescout voor de beste club ter wereld: Gyor in Hongarije.

De overstap naar die club zou gebeuren na een zomerstop van 4 weken. Yvette wilde topfit aankomen waarvoor ze de hele zomer doortrainde. Niet alleen fysiek werd de druk opgevoerd. Nu ze bij het beste team speelde wilde ze zich echt bewijzen, ze was immers voor veel geld gekocht.

Het eerste jaar wonnen ze de Champions League niet. De zomer erna werden ze ‘maar’ 4e op de Olympische Spelen, Yvettes eigen woorden. En door naar het tweede jaar. Extra focus, nog meer eigen spel reflecteren, nog meer spel van de tegenstander analyseren, nog meer op voeding letten en nog meer trainen. Vanaf dag 1 weer bezig met de focus op die laatste wedstrijden aan het einde van het seizoen. En dit keer wonnen ze! Euforisch waren ze.

Na de vakantie, van in totaal een week, weer van start met een nieuw seizoen. De beker in de kast en focus weer op de volgende Champions League. Maar nu hield Yvettes lichaam ermee op. Verzuring trad snel op, ze voelde zich leeg. Ze dacht dat ze gelukkig zou worden van het winnen van de Champions League, van veel geld op de bank etc. Maar ze merkte dat zelfs toen ze genomineerd werd tot sterspeelster van de wereld, het NOOIT genoeg was. De strijd begon: ‘Je wilt toch de beste blijven?’ ‘Je moet je doelen halen, je moet trainen anders verlies je spieren’ ‘Je leeft nu je droom, ga je daar nu serieus mee stoppen?’ ‘Denk je serieus dat je iets anders kunt?’ ‘Als ik stop, wie ben ik dan?’ Tijdens een persconferentie legt ze uit dat ze haar lichaam niet meer herkent. Ze moet rust nemen en kiezen voor haarzelf en haar gezondheid. Ze zegt: “Eigenlijk was ik heel gemeen tegen mezelf”. Nu weet ze: ik ben genoeg zoals ik ben.

 

Groei door ongemak

Na dit indrukwekkende verhaal luisteren we naar Merlijn Ballieux een van de schrijvers van het boek: Durf het verschil te maken. Sportdocent van origine, nu ook auteur en bedrijfsadviseur. Wat leidt in de sport tot de beste resultaten? Een juiste balans tussen inspanning en ontspanning, supercompensatie ook wel genoemd. Dat is wat in het thema werkgeluk ook veel voorkomt: flow, juiste balans tussen uitdaging en vaardigheden. Dat is niet iets lineairs maar een dynamische balans waarbij je met 1 been in de comfortzone staat en 1 been in de uitdaging. Dr. Abraham Twerski vergelijkt het met de groei van een kreeft. Wanneer een kreeft groeit en zich oncomfortabel begint te voelen in zijn schelp verstoppen ze zich onder een rots, wurmen ze zich uit hun schelp en bouwen ze een grotere. Groeien ze weer groter, dan doen ze hetzelfde. Zijn stimulus om te groeien is: ongemak. Wat zou er van de kreeft terecht komen als er dokters waren? De boodschap: omarm ongemak en maak er iets moois van.

(Bekijk het filmpje van Dr. Abraham Twerski via: https://www.youtube.com/watch?v=dcUAIpZrwog)

 

Gestampte muisjes, grijze muisjes en gekleurde muisjes.

Erwin Klappe, Chief of Happiness Officer, de spreker van het eerste masterclass. 10 jaar geleden deed hij al onderzoek naar factoren die werkgeluk verklaren. Toen uitgelachen door zijn collega’s, nu eigenaar van zijn eigen bedrijf waarmee hij o.a. trainingen en workshops geeft over dit onderwerp. Volgens het CBS (2018) heeft 16% van de Nederlandse medewerkers burn out klachten. 72% is wel tevreden over het werk wat zij doen en slecht 12% zegt echt gelukkig te zijn met hun werk. Ook wel bekend als: de gestampte muisjes, grijze muisjes en gekleurde muisjes.

In zijn masterclass zet hij drie vragen centraal: wat is werkgeluk? wat bepaalt werkgeluk? en hoe vergroot ik mijn werkgeluk? Werkgeluk bestaat uit drie lagen die in een piramide geplaatst kunnen worden met op de bodem: doen wat je leuk vindt (plezier), daarboven: doen waar je het beste in bent (voldoening), en als top: doen wat bijdraagt (zingeving). Waar leidt dat dan toe? Volgens het World Happiness Report van de VN zijn gelukkige medewerkers o.a.: productiever, creatiever en nieuwsgieriger.

Erwin Klappe besluit zijn masterclass met tien gouden tips. Hier volgen er vier:

  1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen werkgeluk
  2. Zet zorgvuldig de eerstvolgende stap
  3. Geef meer dan je ontvangt
  4. Voed de drie psychologische basisbehoeften: autonomie, verbinding en ontwikkeling.

 

Zelfsturende teams

Het tweede masterclass werd gegeven door Véronique Willems en Chris Peek. Samen schreven zij het boek ‘Professionals aan het stuur’ over zelfsturende teams, hoe deze te realiseren of te verbeteren. Ze zeggen hier zelf over: “De 10 pijlers klinken zo logisch als het maar zijn kan, maar niemand die het heeft opgeschreven en heeft uitgelegd waarom en hoe te realiseren. Daarom hebben wij hier een boek over geschreven”. In de goodiebag van dit congres kregen alle deelnemers dialoogkaarten met de 10 pijlers uit dit boek en dingen om over na te denken zoals:

1: Faciliterende staf

2: Beschikbare middelen

3: Verbindend leiderschap

– Het management ondersteunt en geeft ruimte

– Het management is in staat om mensen mee te nemen in de verandering

4: Professionele dialoog

– Professionals komen gezamenlijk tot oplossingen en verbeteringen

– Overleggen zijn constructief, effectief en leveren energie op

5: Samen leren!

– Iedereen is bereid om te leren

– Er wordt structureel gereflecteerd op hoe we de dingen doen

6: Duidelijke kaders

7: Taakvolwassen professionals

– Professionals voelen zich eigenaar van hun werkzaamheden

– Professionals zijn bereid zich te verantwoorden voor hun keuzes en handelen

8: Gedragen visie

– Er is een duidelijk visie waarom er meer zelfsturing nodig is

– De visie is samen met professionals tot stand gekomen en iedereen staat hier achter

9: Concrete doelstellingen

10: Logische teamsamenstelling

– Taken en rollen zijn in het team verdeeld